Cum se gătea varza a la Cluj acum 300 de ani

23 Aug 2015   •   12:16
Cum se gătea varza a la Cluj acum 300 de ani

În secolele trecute, varza era un aliment nelipsit de pe mesele oamenilor, fie ei nobili sau oameni de rând, spune istoricul şi publicistul clujean Lukács József. Acesta a făcut un studiu pentru care a citit documente de arhivă, literatură de specialitate, jurnale, memorii, dar a cercetat şi cărţi de bucate apărute în secolele 16-17, scrie adevarul.ro.

Istoricul şi publicistul clujean Lukács József a publicat un material despre ”Începuturile literaturii gastronomice în Transilvania” în numărul 24 din 2013 al revistei ”Apostrof”. Acesta spune că, într-un protocol din 1442, păstrat în arhiva vechii mănăstiri a călugărilor benedectini din Cluj-Mănăştur (unde se află acum Biserica Calvaria), a găsit cea mai veche menţiune, până acum, despre varză: un nobil se jura că nu a ordonat ca unui alt nobil din comuna Iara, unde locuiau amândoi, să-i fie luată varza.

Mai multe, pe adevarul.ro.

x close