Antena 3 CNN Politică Cetăţenia pentru moldoveni şi reducerea prea mică a preţului gazelor, ofuri electorale la PSD

Cetăţenia pentru moldoveni şi reducerea prea mică a preţului gazelor, ofuri electorale la PSD

Cetăţenia pentru moldoveni şi reducerea prea mică a preţului gazelor, ofuri electorale la PSD
Sursa foto: Mircea Geoanã
21 Apr 2009   •   14:08

Scăderea de doar trei procente a preţului gazelor PSD e prea mică, ordonanţa de urgenţă care vizează redobândirea dreptului de cetăţenie română de către moldovenii de peste Prut ar trebui corelată cu o iniţiativă parlamentără de sorginte PSD, iar codurile juridice ar trebuie dezbătute mai mult cu societatea civilă. Sunt doar câteva din problemele cu potenţial electoral pe care liderul PSD, Mircea Geoană a ţinut să le puncteze luni ca subiecte care îngrijorează conducerea partidului.

Liderul PSD a anunţat că va cere chemarea la audieri a directorului ANRE, Petre Lificiu, pentru a da explicaţii legate de scăderea prea mică a preţului la gaze.

"Considerăm că reducerea doar cu 3% este un gest mult prea limitat faţă de scăderea gazului la nivel internaţional. În Bulgaria preţul la gaze a scăzut cu 5,7%, în alte ţări se reduce cu 7-8%. Trei la sută este prea puţin faţă de o scădere cu 60% a preţului la gaze pe plan internaţional", a declarat Geoană.

Preşedintele social-democrat s-a arătat nemulţumit şi de ordonanţa de urgenţă pe care Guvernul vrea să o emită pentru redobândirea cetăţeniei române de către moldoveni. Cum acest act normativ ar pune sub semnul nulităţii un proiect de lege social-democrat în domeniu, depus recent de partid la Parlament, Geoană a cerut corelarea celor două iniţiative. Astfel, ordonanţa ar trebui discutată în Parlament, împreună cu proiectul de lege semnat de peste 40 de parlamentari reprezentând toate partidele politice, pentru a se stabili care este forma "cea mai expeditivă şi cea mai acceptabilă din punct de vedere intern şi internaţional", a apreciat Geoană.

"Nu putem priva fraţii noştri de dincolo de Prut de dreptul sângelui şi dreptul solului, conform Legii cetăţeniei. Până acum au fost mai degrabă obstacole de natură birocratică care au împiedicat un număr important de cetăţeni ai Republicii Moldova, care sunt români cu acte, născuţi pe teritoriul românesc, din părinţi români", a afirmat Geoană.

Deşi este preşedintele Senatului, Mircea Geoană s-a arătat mirat la auzul veştii că există funcţionari la nivelul celor două camere legislative care au salarii mai mari decât al său, al preşedintelui sau premierului.

"O modificare a legilor legate de salarizarea în sistemul bugetar din România este soluţia la aceste probleme", a spus Geoană, adăugând că Guvernul a greşit atunci când a limitat salariile bugetarilor, dar salariile mari au rămas în continuare la fel.

Antena3.ro

×
Parteneri
Cum va fi vremea în vacanța de Paște și când scăpăm de frig
x close