Antena 3 CNN Politică Elena Udrea comanda credite bancare pentru apropiaţi

Elena Udrea comanda credite bancare pentru apropiaţi

Elena Udrea comanda credite bancare pentru apropiaţi
01 Mar 2015   •   12:28

Schema prin care Ioana Băsescu a luat celebrul credit preferenţial de la CEC a fost folosită cu succes şi de Elena Udrea. Pe lângă creditul preferenţial obţinut pentru terenul ei, Udrea a reuşit să îi convingă pe reprezentanţii acestei bănci să îi dea bani şi lui Rudel Obreja. A garantat personal că Rudel va plăti până la ultimul bănuţ. Fondurile au fost folosite în organizarea Galei Bute, evenimentul de pe urma căruia procurorii spun că Udrea a încasat şpăgi 900.000 de euro.

Disperarea cu care Udrea voia să facă rost de bani pentru Rudel Obreja era cauzată de presiunile făcute de o bancă. Aceeaşi care i-a acordat ei un credit de peste 3.000.000 de euro şi care, la recomandarea ei, îi dăduse şi lui Obreja 10.000.000 de lei pentru organizarea Galei Bute.

Potrivit procurorilor DNA, directorul agenţiei bancare care a acordat creditul a fost chemat la directorul general al băncii care i-a impus eliberarea sumei. Tot acesta a acordat dobânzi mai mici, a ignorat faptul că cifra de afaceri a firmei lui Obreja era de 200 de ori mai mică decât creditul şi a acceptat faptul că nu putea oferi garanţii pentru rambursare. Totul la presiunile făcute de Elena Udrea, susţin procurorii. Ba mai mult, după ce angajaţii ministerului au constatat că suma de 2 milioane de euro prevăzută în contractul cu Rudel Obreja nu poate fi acoperită de serviciile prestate, aceştia au decis să plătească mai puţin.

În acest context, Udrea i-a cerut primarului din Lupeni să încheie un contract de 11.000.000 de lei cu firma lui Rudel Obreja, bani pe care edilul urma să îi recupereze de la ministerul condus de ea. În plus, firma lui Obreja a beneficiat şi de alte plăţi care să îl ajute să facă profit chiar şi după ce îşi plăteşte creditul.

Procurorii subliniază că toate deciziile erau luate de Udrea, chiar dacă îşi delegase dreptul de semnătură, figurând doar pe foarte puţine acte. 

×
Subiecte în articol: Elena Udrea rudel obreja
Parteneri
Avarie majoră în rețeaua de termoficare operată de Termoenergetica
x close