Antena 3 CNN Politică PSD dă replica lui Băsescu: Recunoaşterea cetăţeniei române, de preferat redobândirii ei de către moldoveni

PSD dă replica lui Băsescu: Recunoaşterea cetăţeniei române, de preferat redobândirii ei de către moldoveni

PSD dă replica lui Băsescu: Recunoaşterea cetăţeniei române, de preferat redobândirii ei de către moldoveni
Sursa foto: Camera Deputaþilor
15 Apr 2009   •   14:47

Social-democraţii au prezentat, miercuri, un proiect de lege prin care solicită recunoaşterea cetăţeniei române pentru toţi cei care au dobândit această calitate, "prin naştere, până la data de 22 decembrie 1989" şi nu au renunţat la ea. Anunţul deputaţilor social - democraţi se vrea o replică la solicitarea preşedintelui Traian Băsescu privind accelerarea redobândirii cetăţeniei române a celor din Republica Moldova, prin modificarea, în regim de urgenţă, a Legii cetăţeniei.
Potrivit proiectului de lege, depus în luna martie, cererea de recunoaştere a cetăţeniei ar urma să fie aprobată, prin ordin, de ministrul Justiţiei, la propunerea comisiei pentru cetăţenie, iar durata de soluţionare a acesteia "nu poate depăşi trei luni de la data înregistrării cererii".
Unul din iniţiatorii proiectului de lege, deputatul PSD Tudor Panţîru a explicat că actuala formă a Legii cetăţeniei ar încălca articolul 5 din Constituţie, care "instituie trei modalităţi de dobândire a cetăţeniei: prin naştere, adopţie sau acordare la cerere", fiind consacrat principiul dobândirii cetăţeniei prin naştere.
Din acest motiv, "persoanele care au dobândit în acest fel cetăţenia, nu şi-au pierdut statutul de cetăţeni români" şi nu ar trebui să fie puşi în situaţia de a redobândi un statut pe care nu l-au pierdut.
În ultimul discurs ţinut în faţa plenului reunit al Parlamentului, şeful statului a solicitat Guvernului modificarea în regim de urgenţă a Legii pentru înlesnirea procesului de redobândire a cetăţeniei române de către românii din Republica Moldova, care şi-au pierdut cetăţenia în mod abuziv.
În anul 2008 statul român a acordat cetăţenia unui număr de aproximativ 5.000 de cetăţeni moldoveni care au solicitat redobândirea acesteia, alte 22.000 de cereri fiind pe rol.
Antena3.ro

×
Parteneri
Zeci de magistrați au picat testul psihologic
x close