Antena 3 CNN Sport Alte sporturi Handbal Naţionala de handbal trece de vicecampioana lumii şi revine în elita mondială. România-Polonia 33-29

Naţionala de handbal trece de vicecampioana lumii şi revine în elita mondială. România-Polonia 33-29

Naţionala de handbal trece de vicecampioana lumii şi revine în elita mondială. România-Polonia 33-29
02 Noi 2008   •   13:10

România revine în elita mondială a handbalului masculin după o victorie frumoasă, 33-29 cu Polonia. Adversarii românilor din meciul jucat la la Buzău sunt vicecampioni mondiali. Partida de dumincă a fost cea de-a doua întâlnire din preliminariile pentru Campionatul European din Austria, 2010.
Antrenorul Aihan Omer nu l-a putut folosi pe Rareş Jurcă, interul dreapta de la Frisch Auf Goppingen, care a suferit o întindere la unul dintre antrenamente. În mare s-a păstrat aceeaşi echipă care a învins joi în Turcia, 35-29. Vicecampioana lumii, Polonia, venea şi ea după o victorie în prima etapă cu Muntenegru, 30-20. Din grupa României mai face parte Suedia.
Meciul nu a început tocmai bine, până în minutul 6, România reuşind abia două goluri, pentru ca în minutul 10 tabela să arate 4-5. De altfel, România a fost în urma Poloniei la numărul de goluri circa trei sferturi din prima repriză. Egalarea la 8 se produce în minutul 21, prin Sandu Iacob. Iar cinci minute mai târziu era deja de 14-12. Prima repriză se termină cu avantajul României- scor la pauză 16-13. Din acel moment, naţionala nu a mai pierdut conducerea.,polonezii nereuşind să se apropie la mai mult de două goluri până la finalul partidei. Ultimele 10 minute au fost dramatice însă. De la 25-23 (min. 50), presiunea a crescut constant în tribune, dar şi pe teren. Tabela a arătat pe rând 27-25 (min. 53), după câteva realizări de excepţie ale lui Valetin Ghionea, 28-26 (min. 54), 30-27 (min. 56), 30-29 (min. 57), scor la care doi jucători polonezi şi Ghionea erau eliminaţi pentru două minute, pentru ca ultima afişare să fie 33-29 în favoarea României. Ultima fază a meciului a aruncat în aer tribunele, Sandu Iacob stabilind scorul final după o dublă aeriană pe semicercul advers.
O victorie istorică pentru tricolori, care au trecut nu doar de vicecampioana mondială, ci şi de ocupanta locului cinci la Jocurile Olimpice de la Beijing.
România devine liderul Grupei cu 4 puncte din 2 meciuri. Pe 26 noiembrie va fi meciul cu Muntenegru iar pe 30 noiembrie România va întâlni Suedia.
Meciurile retur se vor disputa în 2009, primele două clasate din faza grupelor obţinând calificarea la turneul final al CE din Austria.
"Băieţii au luptat din primul până în ultimul moment. Este meritul lor. Aihan Omer a reuşit să facă o echipă unită. Paleu, Omer şi întreaga echipă merită felicitări. Orice adversar se va teme de România după acest meci", a spus preşedintele federaţiei Române de Handbal după performanţa pe care naţionala masculină a obţinut-o în faţa vicecampioanei Polonia. Când a preluat echipa naţională, primul obiectiv pentru selecţioner a fost decretat ca fiind calificarea României la un turneu final, după o pauză de 13 ani. Acum acest ideal este mai aproape.
Marcatorii României au fost: Stănescu - 15 intervenţii reuşite, Ghionea 13 goluri, Pârâianu 5, Iacob 4, Şania 3, Cozma 2, Timofte 2, Petrea 2, Buricea 1, Georgescu 1. Din tabăra poloneză s-aremarcat Jurkiewicz, cu 7 reuşite.
Antena3.ro

×
Parteneri
ANM anunţă prognoza meteo pentru Săptămâna Mare
x close