Antena 3 CNN Sport Fotbal extern Chelsea a învins cu 2-1 pe Benfica şi a câştigat Europa League

Chelsea a învins cu 2-1 pe Benfica şi a câştigat Europa League

Chelsea a învins cu 2-1 pe Benfica şi a câştigat Europa League
de M.T.    |    16 Mai 2013   •   00:25

Chelsea Londra este noua deţinătoare a trofeului Europa League, după ce a reuşit să câştige finala cu Benfica Lisabona de la Amsterdam cu 2-1, graţie unui gol marcat de sârbul Branislav Ivanovic la ultima fază a meciului.

Echipa din capitala Angliei devine astel prima din istorie care deţine concomitent timp de câteva zile atât trofeul Ligii Campionilor, câştigat anul trecut, cât şi pe cel din Europa League.

Este al doilea succes în această competiţie pentru antrenorul lui Chelsea, Rafa Benitez, care mai câştigase Cupa UEFA în 2004, cu Valencia, şi o palmă dată de tehnicianul spaniol detractorilor săi, fanii lui Chelsea contestându-l fără încetare din momentul în care a preluat conducerea echipei de la Roberto Di Matteo.

De asemenea, Benitez devine al doilea antrenor care câştigă acest trofeu cu două echipe diferite, primul fiind italianul Giovanni Trapattoni, cu Juventus Torino şi Inter Milano.

Pentru Benfica, eşecul dramatic de la Amsterdam este al doilea suferit în ultimele patru zile, după ce, sâmbătă, "vulturii" au pierdut în acelaşi mod partida din campionat cu rivalii de la FC Porto, care înseamnă practic ratarea titlului în Liga Sagres.

Gruparea portugheză nu a putut rupe nici de această dată blestemul finalelor din Europa. Benfica a ajuns la a şaptea înfrângere consecutivă într-un ultim act al unei competiţii europene şi continuă să aştepte un trofeu continental de peste jumătate de secol, ultimul fiind cucerit în 1962, atunci când marea echipă cu Eusebio învingea pe Real Madrid în Cupa Campionilor.

Lusitanii se pot considera nedreptăţiţi de deznodământul finalei. Elevii lui Jorge Jesus au controlat jocul în majoritatea timpului, în special în prima repriză, dar nu au reuşit să concretizeze acest lucru şi pe tabela de marcaj.

La fel ca şi în finala Ligii Campionilor de anul trecut, câştigată în faţa lui Bayern Munchen, Chelsea a preferat o abordare mai pragmatică, aşteptând greşeala adversarului. Iar aceasta a venit în debutul părţii secunde, în minutul 60, atunci când spaniolul Fernando Torres a rezistat unui duel cu Luisao şi a deschis scorul după ce l-a driblat şi pe Artur, portarul portughezilor.

Avanatjul englezilor a durat însă doar opt minute, pentru că paraguayanul Oscar Cardozo a egalat dintr-un penalty acordat în urma henţului comis în careu de spaniolul Cesar Azpilicueta.

Finalul a fost intens, cu ambele echipe încercând să marcheze golul prin care să evite prelungirile. Cardozo a fost aproape de el, doar intervenţia splendidă a lui Petr Cech la torpila lui Cardozo deturnând migea din drumul său spre poartă, în timp ce Frank Lampard putea da lovitura în minutul 88, dar şutul său din afara careului a lovit transversala.

În cele din urmă, verdictul a fost dat în al treilea minut de prelungire de Ivanovic, mingea trimisă cu capul de fundaşul sârb coborând agonizant în poarta lui Artur. 2-1 pentru Chelsea, care câştigă Europa League şi salvează astfel un sezon dificil, intrând în acelaşi timp în grupul select al echipelor ce au cucerit toate trofeele europene, alături de Juventus, Ajax şi Barcelona.

×
Parteneri
România, de 20 de ani în NATO. Mesajul premierului Marcel Ciolacu
x close