Antena 3 CNN Sport Fotbal extern Guvernul spaniol dublează impozitele pentru fotbaliştii străini. Cluburile vor să intre în grevă

Guvernul spaniol dublează impozitele pentru fotbaliştii străini. Cluburile vor să intre în grevă

Guvernul spaniol dublează impozitele pentru fotbaliştii străini. Cluburile vor să intre în grevă
Sursa foto: cristiano ronaldo
04 Noi 2009   •   19:24

Guvernul Spaniei a luat o decizie care face valuri în fotbalul iberic. Autorităţile de la Madrid au anunţat modificarea "legii Beckham", care permitea aducerea în ţară de fotbalişti străini de valoare, ale căror salarii erau impozitate preferenţial, cu doar 24% din venit. Guvernul ridică nivelul impozitului la 43%, iar Liga Profesionistă de Fotbal din Spania reacţionează venement, ameninţând chiar cu greva. Premierul Zapatero speră să aducă, astfel, 100 de milioane de euro anual la buget.
Autorităţile spaniole au decis, în 2003, să scutească cluburile de fotbal de plata unei mari părţi din impozite pentru salariile jucătorilor străini. Astfel se urmărea aducerea de jucători cu renume în Primera Division, prima vedetă care a beneficiat de această lege fiind chiar englezul David Beckham, care a dat numele legii. Revizuirea acesteia, o măsură anti-criză a Guvernului Spaniol, a scandalizat Liga Profesionistă de Fotbal din Spania (LFP), ai cărei reprezentanţi negociază deja cu cluburile intrarea în grevă pentru o zi. Cluburile agreează măsura, în special granzii Real Madrid şi FC Barcelona având mulţi jucători care depăşesc pragul de 600.000 de euro pe an, de la care se aplică "legea Beckham".
"Toată lumea trebuie să strângă cureaua, inclusiv fotbaliştii", a precizat purtătorul de cuvânt al Partidului Socialist din Spania, Jose Antonio Alonso. Socialiştii se află la putere în Spania iar acum iau o serie de măsuri fiscale de stânga, în care se încadrează şi creşterea impozitului pentru salariile mari, cum ar fi cel al unui fotbalist, şi acordarea de subvenţii pentru salariaţii cu venituri mici, potrivit Mediafax.
Măsura de augumentare a ratei de impozitare a fotbaliştilor străini nu îi va afecta pe aceia care activează în Spania de minim 10 ani, unul dintre cei care vor beneficia de pe urma acestei excepţii fiind Lionel Messi. Majoritatea jucătorilor străini, însă, au mult de pierdut în urma modificării acestei legi.
Antena3.ro

×
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close