Antena 3 CNN Sport Fotbal extern Messi, Ronaldo şi Iniesta, finaliştii Balonului de Aur 2012

Messi, Ronaldo şi Iniesta, finaliştii Balonului de Aur 2012

Messi, Ronaldo şi Iniesta, finaliştii Balonului de Aur 2012
Sursa foto: Foto: Mediafax/AFP
de M.T.    |    29 Noi 2012   •   15:27

Cursa pentru Balonul de Aur-FIFA 2012 a intrat în linie dreaptă, după ce, joi, la Sao Paulo, Lionel Messi, Cristiano Ronaldo şi Andres Iniesta au fost desemnaţi finaliştii competiţiei din acest an.

Anunţul a fost făcut în cadrul unei conferinţe de presă la care au participat preşedintele FIFA, Joseph Blatter, un reprezentant al revistei France Football, Francois Moriniere, secretarul general al FIFA, Jerome Valcke, precum şi două legende ale fotbalului brazilian, Ronaldo şi Marta.

Spania domină şi de această dată nominalizările, toţi finaliştii din cursa pentru jucătorul şi antrenorul anului venind din această ţară, iar cinci dintre ei reprezintă sau au reprezentat în acest an cele două forţe din La Liga, FC Barcelona şi Real Madrid.

Majoritatea specialiştilor consideră că Messi este marele favorit pentru a obţine Balonul de Aur şi în 2012. Ar fi al patrulea an consecutiv când acest lucru s-ar întâmpla, o premieră de la înfiinţarea trofeului.

Deocamdată, jucătorul argentinian este la egalitate în clasamentul all-time cu francezul Michel Platini, singurul care a mai fost desemnat de trei ori la rând câştigător, şi olandezii Johan Cruyff şi Marco Van Basten.

Principalul atu al lui Messi în acest an îl reprezintă numărul incredibil de goluri, 82 de la începutul lui 2012, în toate competiţiile, starul Barcelonei fiind aproape să doboare recordul deţinut de Gerd Muller din 1972, 85 de goluri.

Adversarii celui considerat de mulţi cel mai bun fotbalist din toate timpurile au însă de asemenea cu ce se lăuda în 2012. Cristiano Ronaldo, câştigător al Balonului de Aur în 2008, a condus-o pe Real Madrid spre titlul de campioană în La Liga, punând astfel capăt unei hegemonii de trei sezoane a catalanilor, în timp ce Andres Iniesta, locul 2 în 2010, a avut o prestaţie extraordinară la Campionatul European desfăşurat în Ucraina şi Polonia, acolo unde Spania şi-a păstrat titlul şi a devenit prima echipă din istorie care câştigă trei turnee finale consecutive.

Pentru titlul de antrenorul anului se vor lupta Vicente Del Bosque, selecţionerul naţionalei Spaniei, Pep Guardiola, deşi acesta a părăsit-o pe Barcelona la finalul sezonului trecut şi de atunci nu a preluat nicio echipă, şi Jose Mourinho, campion în La Liga cu Real Madrid.

În ceea ce priveşte fotbalul feminin, Marta (Brazilia) se va lupta pentru titlul de jucătoarea anului cu două reprezentante ale Statelor Unite, Abby Wambach şi Alex Morgan, iar antrenorul anului va fi decis dintre Bruno Bini (Franţa), Norio Sasaki (Japonia) şi Pia Sundhage (SUA).

Pentru golul anului au rămas în competiţie columbianul Radamel Falcao, brazilianul Neymar şi slovacul Miroslav Stoch.

Câştigătorii vor fi anunţaţi în cadrul unei gale care va avea loc pe 7 ianuarie 2013, la Zurich.


×
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close