Antena 3 CNN Sport Fotbal extern Vânzarea clubului Chelsea blocată de guvernul britanic | Contul bancar al lui FC Chelsea a fost suspendat

Vânzarea clubului Chelsea blocată de guvernul britanic | Contul bancar al lui FC Chelsea a fost suspendat

Campioana europeană Chelsea este acum controlată efectiv de guvernul britanic, după ce joi au fost impuse sancțiuni împotriva proprietarului rus Roman Abramovici. Acesta anunțase săptămâna trecută că vinde clubul din Premier League.

Vânzarea clubului Chelsea blocată de guvernul britanic | Contul bancar al lui FC Chelsea a fost suspendat
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    11 Mar 2022   •   20:50

Contul din banca Barclays al lui FC Chelsea a fost suspendat temporar, vineri, a anunțat Sky Sports News.

Banca spune că are nevoie de timp pentru a evalua licența pe care a primit-o Chelsea pentru a continua activitățile legate de fotbal.

Se spune că Chelsea speră că suspendarea va fi ridicată în scurt timp.

Proprietarul clubului, Roman Abramovici, a fost sancționat de guvern pentru legăturile sale cu președintele rus Vladimir Putin.

Clubul de pe Stamford Bridge are o licență specială pentru a-și continua activitatea, dar în condiții limitate.

Știre inițială: 

Vânzarea este acum pusă în așteptare, lăsând clubul din vestul Londrei, clasat de Forbes pe locul șapte în topul celor mai valoroase din fotbalul mondial, cu 3,2 miliarde de dolari, într-o stare de incertitudine, funcționând sub o licență guvernamentală specială.

„Licența este o plasă de siguranță pentru a proteja sportul, Premier League, piramida fotbalistică mai largă până la jocul de bază, fanii loiali și alte cluburi. Aceasta îl va priva pe domnul Abramovici de a beneficia de pe urma proprietății sale asupra clubului și va însemna că nu poate eluda sancțiunile britanice", a declarat guvernul într-un comunicat.

Rusul a cumpărat clubul în 2003 pentru suma de 140 de milioane de lire sterline, iar investiția sa a dus la cea mai de succes perioadă din istoria clubului, care a câștigat cinci titluri în Premier League, cinci Cupe ale Angliei și de două ori Liga Campionilor.

Achiziționarea clubului de către acesta a contribuit la transformarea peisajului fotbalului englez, Chelsea rupând dominația lui Manchester United, Arsenal și Liverpool.

Abramovici a finanțat Chelsea prin împrumuturi totale de 1,5 miliarde de lire sterline prin intermediul Fordstam Limited, entitatea prin care deține clubul.

În cele mai recente rapoarte contabile ale sale, din decembrie, Chelsea, care a raportat pierderi, după impozitare, de 145,6 milioane de lire sterline pentru anul fiscal încheiat la 30 iunie 2021, a declarat că se bazează pe Fordstam Limited pentru sprijinul său financiar.

Cu toate acestea, acum există un mare semn de întrebare cu privire la viitorul clubului.

Chelsea a declarat că va încerca să obțină modificări ale licenței sub care operează acum, informează Mediafax.

"Intenționăm să ne angajăm în discuții cu guvernul britanic în ceea ce privește domeniul de aplicare al licenței. Aceasta va include solicitarea permisiunii de a modifica licența pentru a permite clubului să funcționeze cât mai normal posibil", a declarat clubul într-un comunicat, citat de Reuters.

Principalul sponsor al clubului, rețeaua de telefonie mobilă Three, a declarat că i-a cerut lui Chelsea să își retragă logo-ul de pe tricou și că își suspendă relația.

O serie de potențiali noi proprietari au apărut în ultima săptămână, inclusiv mai mulți investitori americani din domeniul sportului, dar acum s-a instituit un blocaj asupra oricărei vânzări.

Un purtător de cuvânt al premierului Marii Britanii, Boris Johnson, a declarat că acest blocaj ar putea fi ridicat în viitor dacă se va ajunge la un acord asupra unei alte licențe.

„Ar trebui să acordăm o nouă licență. Cred că este corect să spunem că guvernul este deschis la vânzarea clubului, dar... în prezent, ar fi nevoie de o altă licență și asta ar necesita o nouă discuție cu Trezoreria (ministerul de finanțe, n.r.)", a declarat el reporterilor.

„Principiul a fost acela de a atenua impactul asupra fanilor ..., aceste măsuri sunt concepute pentru a-i pedepsi pe cei apropiați de Putin".

O sursă apropiată de Chelsea a declarat miercuri pentru Reuters că în cadrul clubului se așteaptă ca o înțelegere să fie încheiată „ cât mai curând".

Banca de investiții Raine, din New York, s-a ocupat de vânzare, iar potențialii cumpărători vor trebui acum să aștepte să vadă dacă se acordă o licență care să permită vânzarea și cum decurge o eventuală acțiune în justiție din partea lui Abramovici.

Miliardarul elvețian Hansjoerg Wyss, care își exprimase interesul de a cumpăra Chelsea împreună cu Todd Boehly, coproprietar al echipei LA Dodgers, a declarat pentru ziarul elvețian Blick că rămâne interesat de o tranzacție. Boehly nu a fost disponibil imediat pentru comentarii.

Licența permite derogări de la restricțiile de înghețare a activelor, pentru a permite clubului să își îndeplinească angajamentele.

Chelsea, care se află pe locul trei în Premier League și în optimi de finală în Liga Campionilor, își va putea juca meciurile, iar televiziunile vor avea permisiunea de a le difuza la televizor.

Doar fanii care au cumpărat deja bilete sau care au abonamente vor putea asista la meciuri, a precizat guvernul, în timp ce nu va fi permisă vânzarea de noi produse de merchandising.

Magazinul clubului a afișat un anunț prin care se spune că este închis din cauza ultimului anunț al guvernului.

Clubul nu va putea încheia contracte de transfer pentru noi jucători și nici nu va putea primi bani pentru vânzarea jucătorilor existenți - practic o interdicție de a face transferuri.

Cu toate acestea, clubul va putea continua să plătească salariile tuturor angajaților, inclusiv personalului de joc și tehnic.

Ministrul britanic al Culturii, Nadine Dorries, a declarat că aceste măsuri au ca scop „să îl priveze pe Abramovici de a beneficia de pe urma proprietății sale asupra clubului".

„Știu că acest lucru aduce o oarecare incertitudine, dar guvernul va lucra cu liga și cu cluburile pentru ca fotbalul să continue să fie jucat, asigurându-se în același timp că sancțiunile îi ating pe cei vizați", a declarat Dorries într-un comunicat.

„Cluburile de fotbal sunt bunuri culturale și fundamentul comunităților noastre. Ne-am angajat să le protejăm".

Grupul de fani, Chelsea Supporters Trust (CST), a îndemnat guvernul să implice fanii în viitoarele decizii privind clubul lor și a cerut ca în condițiile de vânzare să fie inclusă o „acțiune de aur" care să le ofere fanilor un drept de veto.

×
Subiecte în articol: Chelsea fotbal club transferuri
Parteneri
Schimbare radicală în funcţionarea Poştei Române
x close