Antena 3 CNN Externe ACORD la Minsk. Statut special pentru regiunea Donbas, reformă şi descentralizare în Ucraina

ACORD la Minsk. Statut special pentru regiunea Donbas, reformă şi descentralizare în Ucraina

ACORD la Minsk. Statut special pentru regiunea Donbas, reformă şi descentralizare în Ucraina
12 Feb 2015   •   11:51
Update: Noul Acord de la Minsk prevede, printre altele:

- încetarea focului
- retragerea armamentului greu
- monitorizarea de către OSCE a zonei "tampon"
- schimb de prizonieri
- stabilirea unei zone demilitarizate
- alegeri regionale
- Parlamentul Ucrainei trebuie să acorde "statut special" regiunii Donbas în cel mult 30 de zile
- deschiderea de coridoare umanitare
- control al graniţelor deţinut de către regimul de la Kiev
- dezarmarea miliţiilor
- renunţarea la luptătorii străini
- reformă constituţională până la finele lui 2015 şi o formă de descentralizare 

Update: Liderii Germaniei, Franţei, Ucrainei şi Rusiei au făcut publică o declaraţie comună, după aproape 15 ore de negocieri.

"Preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, Preşedintele Republicii Franceze, Francois Hollande şi Cancelarul Republicii Federale Germania, Angela Merkel, reafirmă întregul lor respect faţă de suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei. Sunt ferm convinşi că nu există alternativă la o soluţie exclusiv paşnică. Reafirmă determinarea de a lua toate măsurile individuale sau comune posibile pentru un asemenea final.

În acest context, conducătorii susţin public Pachetul de măsuri pentru punerea în practică a Acordului de la Minsk, adoptat şi semnat pe 12 februarie 2015, de către toţi semnatarii care au semnat şi Protocolul de la Minsk din 5 septembrie 2014 şi Memorandumul din 19 septembrie 2014. Conducătorii vor contribui la acest proces şi se vor folosi de influenţa lor asupra părţilor implicate, pentru a facilita punerea în practică a acestui pachet de măsuri.

Germania şi Franţa vor furniza expertiză tehnică pentru a restaura partea de sistem bancar din zonele afectate de conflict, eventual şi pentru procesul de stabilire al unui mecanism internaţional care să permită strămutările.

Conducătorii împărtăşesc convingerea că o mai bună cooperare între UE, Ucraina şi Rusia va favoriza rezolvarea crizei. În acest scop, vor susţine purtarea de discuţii trilaterale între UE, Ucraina şi Rusia, pentru a găsi soluţii practice la problemele privind energia, înainte de a defini măsurile care vor fi luate privind furnizarea de gaze pe timpul iernii.

Susţin în aceeaşi măsură şi discuţiile trilaterale între UE, Ucraina şi Rusia pentru a găsi soluţii practice la problemele ridicate de Rusia, privind punerea în practică a Acordului de Schimb Liber Complet şi Aprofundat între Ucraina şi UE.

Conducătorii sunt în favoarea perspectivei unui spaţiu umanitar şi economic comun, de la Atlantic la Pacific, bazat pe respect deplin al dreptului internaţional şi al principiilor OSCE.

Conducătorii rămân mobilizaţi în vederea punerii în practică a Acordului de la Minsk. În acest scop convin să stabilească un mecanism de supraveghere în format Normandia, care se va reuni la intervale regulate, în principiu la nivel de înalţi funcţionari ai Ministerelor de Externe"


Update:
Trupele ucrainene se vor retrage de pe actuala linie a frontului, în timp ce trupele separatiste vor reveni pe linia pe care o ocupau la 19 septembrie 2014. 

Ucraina a fost de acord cu o reformă constituţională.

Update:
Vladimir Putin spune că s-a ajuns la un acord şi în privinţa retragerii armamentului greu.

Update:
Vladimir Putin susţine o conferinţă de presă la Minsk. "S-a căzut de acord asupra încetării focului începând cu 15 februarie"

Update
: Liderii separatiştilor refuză să semneze acordul asupra căruia s-au pus de acord celelalte părţi implicate în negocieri.

Ştire iniţială:

Liderii Ucrainei, Rusiei, Franţei şi Germaniei ar fi ajuns la un acord parţial în urma tratativelor de la Minsk, anunţă CNN.

Oficialii ar putea semna un document în zece puncte ce ar urma să conţină condiţii privind retragerea armamentului greu, stabilirea unei zone demilitarizate şi statutul zonelor din estul Ucrainei.

De asemenea, se discută despre un acord privind încetarea focului începând cu 14 februarie.

Informaţiile care vin de la Minsk sunt însă contradictorii, multiple surse afirmând că preşedintele Poroşenko spune că "deocamdată nu sunt veşti bune", dar că încă "sunt speranţe".

Ştire în curs de actualizare.

×
Subiecte în articol: Minsk Proteste Ucraina negocieri Rusia Ucraina
Parteneri
Mobilizare impresionantă pentru Aryan, copilul rătăcit
x close