Antena 3 CNN Actualitate Laszlo Tokes, după recunoaşterea independenţei Kosovo: Acelaşi lucru e posibil şi în Ardeal

Laszlo Tokes, după recunoaşterea independenţei Kosovo: Acelaşi lucru e posibil şi în Ardeal

Laszlo Tokes, după recunoaşterea independenţei Kosovo: Acelaşi lucru e posibil şi în Ardeal
Sursa foto: Foto: Intact Images
23 Iul 2010   •   08:57

Decizia Curţii Internaţionale, cu privire la independenţa Kosovo, i-a dat idei lui Laszlo Tokes. Vicepreşedintele Parlamentului european spune că acelaşi lucru ar fi posibil şi în Ţinutul Secuiesc, iar, dacă va fi nevoie, secuimea trebuie să iasă în stradă, după modelul catalan.

Eurodeputatul Laszlo Tokes a declarat la Universitatea de Vară de la Tuşnad că este convins că va fi autonomie în Ardeal, dar a menţionat că ea se va obţine mai greu, întrucât unii reprezentanţi ai comunităţii maghiare nu mai Specialiştii avertizează, de altfel, asupra posibilităţii ca în urma deciziei Curţii Internaţionale, care susţine că Declaraţia de independenţă a Kosovo, nu a încălcat dreptul internaţional general, mai multe teritorii separatiste să pretindă independenţa. Preşedintele abhaz a considerat deja că avizul pozitiv dat de judecătorii de la Haga confirmă "dreptul la autodeterminare" al Abhaziei şi Osetiei de Sud.

În Kosovo a fost bucurie mare. Autorităţile au sărbătorit decizia judecătorilor internaţionali şi spun că Avizul Curţii Internaţionale de Justiţie elimină ultimele îndoieli pe care le-ar putea avea ţările ce nu au recunoscut până în prezent independenţa Kosovo.

Autorităţile sârbe au respins decizia Curţii Internaţionale de Justiţie.

?Serbia nu va recunoaşte niciodată independenţa proclamată unilateral de Kosovo pentru că separaţia pe motive etnice nu este în conformitate cu principiile Naţiunilor Unite? a spus Boris Tadic, preşedintele sârb.

România şi alte 4 ţări membre ale Uniunii Europene nu recunosc Independenţa Kosovo. Regiunea, locuită în majoritate de albanezi a ieşit de sub controlul Belgradului în 1999, în urma intervenţiei armate a NATO. Albanezii au proclamat acum doi ani independenţa provinciei, acceptată de Statele Unite ale Americii şi 22 de ţări ale Uniunii Europene.

Antena 3

 

×
Subiecte în articol: Ardeal maghiari Laszlo Tokes
Parteneri
Sondaj pentru Primăria Capitalei. Candidaţii care pierd voturi
x close