Antena 3 CNN Actualitate Antal: Maghiarii creează „mult mai puţine prejudicii ţării decât mulţi români“

Antal: Maghiarii creează „mult mai puţine prejudicii ţării decât mulţi români“

Antal: Maghiarii creează „mult mai puţine prejudicii ţării decât mulţi români“
Sursa foto: Foto: Mediafax
01 Sep 2012   •   18:45

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, susţine că maghiarii din Transilvania sunt corecţi faţă de statul român şi că România ar trebui să aprecieze că sunt loiali ţării, informează Mediafax. Primarul a mai afirmat că maghiarii creează "mult mai puţine prejudicii ţării decât mulţi români".
   
Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, care este şi liderul local al UDMR, a declarat, după protestul faţă de sentinţa dată în cazul retrocedării Colegiului "Székely Mikó", că Primăria nu vrea să fie trecută în proprietatea ei clădirea colegiului deoarece aceasta este a Bisericii Reformate.
   
"Dacă vine un poliţist sau un judecător din Buzău şi îmi spune că toate aceste microfoane din faţa mea ar putea fi ale mele eu nu le voi lua pentru că ştiu că sunt ale dumneavoastră. (...) Eu trăiesc în acest oraş, am învăţat în această şcoală şi trebuie să am atâta moralitate ca primar să nu doresc ceva ce nu este al meu, ce nu a fost niciodată al acestui oraş, ci a fost al bisericii reformate", a spus Antal.
   
El a adăugat că manifestaţia de sâmbătă a fost o demonstraţie a "forţei" comunităţii maghiare din Transilvania.
   
"Astăzi (sâmbătă - n.r.) am arătat ceea ce am dorit, forţa comunităţii maghiare. Nu am invitat oficialităţi din Budapesta pentru că vrem, am vrut şi am reuşit să arătăm forţa comunităţii maghiare din România", a afirmat Antal.
   
Edilul a spus că maghiarii din Transilvania sunt corecţi faţă de statul român şi că România ar trebui să aprecieze că sunt loiali ţării.
   
"Noi nu ne-am mişcat de pe acest pământ, noi trăim aici, am rămas pe pământurile noastre natale, doar graniţele s-au modificat. Dacă România a dorit să-şi extindă suveranitatea asupra comunităţii maghiare din Transilvania, asta înseamnă să aibă şi anumite responsabilităţi. Eu cred că noi suntem corecţi faţă de statul român, ne plătim impozitele, creăm foarte multe valori pentru această ţară. Gândiţi-vă doar câte medalii de aur au adus maghiarii de la olimpiade pentru această ţară. Szabo Kati, spre exemplu, ea a fost secuiancă, din acest judeţ. România ar trebui să aprecieze efortul comunităţii maghiare de a plăti impozite pentru acest stat, ar trebui să aprecieze faptul că suntem loiali ţării, suntem, cred, de foarte multe ori mult mai loiali decât mulţi români. Cred că de foarte multe ori creăm mai multe valori pentru această ţară decât mulţi români şi creăm mult mai puţine prejudicii acestei ţări decât mulţi români", a conchis Antal Arpad.
   
Aproximativ 25.000 de maghiari, între care sute de preoţi, au participat, sâmbătă, la Sfântu Gheorghe, la protestul organizat faţă de sentinţa în cazul retrocedării Colegiului "Székely Mikó" din municipiu, scopul acţiunii fiind acela de a semnala că decizia instanţei ar putea fi un precedent periculos.
   
La finalul acţiunii, protestatarii au adoptat un manifest în care şi-au formulat revendicările în cinci puncte, cerând, printre altele, "remedierea deciziei judecătoreşti nedrepte".
 

×
Subiecte în articol: Antal Arpad maghiari statul roman
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close