Antena 3 CNN Actualitate Băsescu răspunde USL-ului: Interpretarea că preşedintele ar condiţiona învestirea lui Haşotti e răuvoitoare

Băsescu răspunde USL-ului: Interpretarea că preşedintele ar condiţiona învestirea lui Haşotti e răuvoitoare

Băsescu răspunde USL-ului: Interpretarea că preşedintele ar condiţiona învestirea lui Haşotti e răuvoitoare
Sursa foto: Foto: INTACT Images
22 Iun 2012   •   16:38

Traian Băsescu răspunde vineri ameninţărilor USL cu privire la eventuala decizie a acestora de a declanşa procedura de suspendare a preşedintelui, în cazul în care Puiu Haşotti nu va fi învestit ca ministru al Culturii.

"Dreptul președintelui României de a verifica corespunderea candidatului (Puiu Haşotti - n.r.) cu funcția de ministru are ca temei legal Decizia 356 din 2007 a Curții Constituționale a României. Decizia prevede următoarele: „Aceste audieri privesc corespunderea pentru funcţie a candidaţilor propuşi de primul-ministru privitor la pregătirea generală, pregătirea în specialitatea domeniului, experienţa în materie, instruirea şi aptitudinile pentru funcţia în domeniu, reputaţia neştirbită şi moralitatea, condiţii necesare şi indispensabile funcţiei de ministru. (…) Procedurile realizate de comisiile permanente parlamentare privind corespunderea candidatului pentru funcţia propusă, în cazurile alin. (1) şi (3) trebuie avute în vedere de Preşedintele României în cazul remanierii guvernamentale prevăzută de alin. (2) al aceluiaşi Art. 85 şi pe aceste temeiuri Preşedintele României are îndreptăţirea de a verifica corespunderea candidatului pentru funcţia propusă, în raport de aceleaşi condiţionări-criterii menţionate anterior, şi poate solicita motivat o altă propunere din partea primului-ministruse arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Astfel, Administraţia Prezidenţială apreciază că interpretarea potrivit căreia preşedintele Băsescu condiţionează învestirea lui Puiu Haşotti în funcţia de ministru al Culturii este "rău-voitoare" şi neconformă cu textul scrisorii trimise premierului.

"Interpretarea că președintele României condiționează învestirea domnului Puiu Hașotti în funcția de ministru al Culturii și Patrimoniului Național este rău-voitoare și neconformă cu textul scrisorii prin care președintele României a solicitat prezentarea unei asumări scrise de către domnul Puiu Hașotti care să ateste că teza sa de doctorat și celelalte opere științifice nu constituie plagiat" se mai arată în comunicat.

Administraţia Prezidenţială salută gestul lui Puiu Haşotti de a declara prin proprie răspundere că publicaţiile menţionate în propriul său curriculum vitae nu sunt susceptibile de plagiat.

"Președintele României salută declarația publică a domnului Puiu Hașotti, făcută joi, 21 iunie 2012, prin care afirmă că a semnat o declarație pe proprie răspundere în care a garantat că publicațiile menționate în propriul său curriculum vitae nu sunt susceptibile de plagiat. Președintele României salută și declarația publică a domnului Puiu Hașotti, făcută vineri, 22 iunie 2012, prin care a afirmat că a depus declarația la Cabinetul Prim-Ministrului României" se mai arată în comunicat.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, l-a ameninţat, vineri, pe şeful statului cu suspendarea, dacă nu îl va învesti luni pe Haşotii, la Ministerul Culturii.

Potrivit lui Antonescu, preşedintele României are atribuţii stabilite clar în Constituţie şi nu i se dă dreptul să solicite declaraţii precum cea pe care şeful statului a cerut-o în cazul lui Puiu Haşotti.

El a adăugat că luni, la ora 19.00, Băsescu îl va investi în funcţie pe Haşotti, fără nicio declaraţie.

Miercuri, premierul Victor Ponta a anunţat că va trimite Preşedinţiei propunerile de numire a Ecaterinei Andronescu în postul de ministru al Educaţiei şi a lui Puiu Haşotti pentru funcţia de ministru al Culturii.

După o zi, preşedintele Băsescu i-a cerut premierului Victor Ponta, ca ministrul desemnat Puiu Haşotti să declare pe propria răspundere că teza de doctorat a acestuia şi celelalte opere ştiinţifice nu constituie plagiat.







×
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close