Antena 3 CNN Actualitate Castelul Peleş a primit factura la gaze pe luna ianuarie. Sumă aproape dublă faţă de decembrie

Castelul Peleş a primit factura la gaze pe luna ianuarie. Sumă aproape dublă faţă de decembrie

Castelul Peleş a primit factura la gaze pe luna ianuarie, iar suma este aproape dublă faţă de luna decembrie.

Castelul Peleş a primit factura la gaze pe luna ianuarie. Sumă aproape dublă faţă de decembrie
Sursa foto: Hepta | Mediafax Foto / Alexandru Dobre
de Mihaela Bîrzilă    |    08 Feb 2022   •   11:30

După ce luna trecută, Castelul Peleş a primit o factură la gaze cu aproape 80% mai scumpă faţă de preţul perceput până atunci de furnizor, acum, pentru luna ianuarie 2022, administratorul castelului a primit o nouă lovitură.

Factura la gaze pe luna ianuarie 2022 este, din nou, aproape dublă faţă de cea din luna decembrie.

Drept urmare, factura la gaze pentru perioada 1-31 ianuarie 2022 la Castelul Peleş este în sumă de 160.637 de lei, adică aproximativ 32.000 de euro.

"Discutăm despre această sumă pentru ultima factură sosită la instituţia noastră pentru perioada 1-31 ianuarie 2022, în condiţiile în care consumul lunar a fost mai mic decât cel raportat în aceeaşi perioadă a anului trecut, dar totodată sesizând faptul că furnizorul a crescut din nou preţul unitar cu circa 27%.

Situaţia e complicată în condiţiile actuale. Totul este delicat, este în analiză, încercăm să cerem sprijinul forurilor superioare, respectiv Ministerul Culturii. Suntem în discuţii cu furnizorii. Guvernul României a aprobat OUG 3 de pe 31 ianuarie 2022 în care s-au stipulat prevederi privind plafonarea preţurilor la energie electrică şi gaze naturale.

Muzeul Peleş a completat, de asemenea, cereri pentru furnizorii de energie electrică şi gaze în susţinerea acestora cheltuieli şi în acordarea sumelor convenite şi stabilite prin aceste plafoane. Dar încă nu avem informaţia cât va fi acest plafon, care vor fi suplimentele acordate. Urmează ca managerul instituţiei şi Consiliul de Administraţie să ia în discuţie factura sosită ieri şi să stabilească măsurile necesare şi dacă nu există soluţii concrete de rezolvare a situaţiei, probibl că se va ajunge şi la soluţii limită", a declarat Valentin Răileanu, şeful Departamentului Tehnic al Muzeului Naţional Peleş.

Castelul Peleș a primit factura la gaze

Într-o iarnă mai blândă, cum a fost cea din 2019, când temperaturile nu au coborât la minus 24 de grade, facturile au fost de 48.000 de lei la gaze și 18.000 de lei la curent electric.

Castelul Peleş a primit factura la gaze pe luna ianuarie

Castelul Peleș a beneficiat de curent electric și încălzire încă de la inaugurarea sa, în 1883

Centrala castelului funcționează acum aproximativ 16 ore pe zi pentru a menține temperatura constantă în cele 162 de încăperi care adăpostesc valoroase obiecte de artă.

×
Subiecte în articol: castelul peles factura gaze
Parteneri
Harta salariilor din România. Zonele unde angajații sunt plătiți cel mai bine
x close