Antena 3 Actualitate CFR închiriază liniile de cale ferată, la pachet cu angajaţii: Va organiza o licitaţie la Bursa de Mărfuri

CFR închiriază liniile de cale ferată, la pachet cu angajaţii: Va organiza o licitaţie la Bursa de Mărfuri

de Antena3.ro    |    05 Mar 2012   •   15:34
CFR închiriază liniile de cale ferată, la pachet cu angajaţii: Va organiza o licitaţie la Bursa de Mărfuri
Sursa foto: Foto: constructionweekonline.com

CFR a programat pe 15 martie,  la Bursa Română de Mărfuri (BRM), o nouă licitaţie publică, cu strigare, pentru închirierea a 11 secţii de cale ferată care aparţin infrastructurii feroviare neinteroperabile, aferentă sucursalelor Bucureşti, Braşov şi Iaşi, informează Mediafax.
   
Secţii neinteroperabile fac parte din sucursalele teritoriale Bucureşti (Ploieşti Crâng - Ploieşti Vest, Ploieşti Vest - Târgovişte Nord - Fieni, Diţeşti - Gura Palăngii, I.L. Caragiale - Diţeşti, Buda - Slanic, Ploieşti Nord - Măneciu), Braşov (Sebeş Alba - Petreştii de Pădure) şi Iaşi (Dorneşti - Gura Putnei - Putna, Dornişoara - Floreni, Gura Humorului - Dărmăneşti, Crasna - Huşi), se arată într-un comunicat al CFR.
   
Durata de valabilitate a contractului de închiriere este de patru ani, iar criteriul de atribuire va fi preţul cel mai mare. Termenul limită pentru depunerea ofertelor este 15 martie, ora 09.00, deschiderea acestora urmând să aibă loc în aceeaşi zi la ora 10.00, la sediul BRM.
   
CFR are posibilitatea să ofere în regim de închiriere secţiile de circulaţie aparţinând infrastructurii feroviare neinteroperabile către operatori economici.
   
Firmele desemnate câştigătoare sunt obligate să preia şi personalul CFR existent sau care îşi desfăşoară activitatea pe secţia sau grupul de secţii aferent necesar pentru asigurarea pachetului minim social existent la momentul închirierii.
   
Aceasta este a treia etapă a procesului de închiriere.
   
CFR SA a atribuit la finele anului trecut operatorului Transferoviar Grup din Cluj Napoca un contract de închiriere de cale ferată aparţinând infrastructurii feroviare neinteroperabile aferent sucursalei din Bucureşti pentru trei secţii de circulaţie. În luna noiembrie, CFR a atribuit alte trei contracte de închiriere, vizând sucursalele Timişoara, Cluj şi Galaţi operatorilor RC-CF Trans, Via Terra Spedition şi Grup Feroviar Român (GFR), parte a grupului Grampet.
   
Închirierea unor părţi din infrastructura feroviară neinteroperabilă reprezintă unul din angajamentele incluse în programul de eficientizare a sistemului feroviar, care vizează reducerea cheltuielilor şi a activităţilor neprofitabile.
   
Guvernul a decis în iunie închirierea a circa 1.000 kilometri de linii de cale ferată şi închiderea altor aproximativ 1.000 de kilometri tronsoane feroviare, estimând că operaţiunea va genera economii de 109 milioane lei la bugetele companiilor CFR, măsură convenită cu Fondul Monetar Internaţional.
   
Executivul s-a angajat în urma negocierilor cu Fondul Monetar Internaţional să închidă 20% din liniile de cale ferată aflate în administrarea CFR SA, reprezentând aproximativ 4.000 de kilometri, dacă nu găseşte un investitor care să realizeze întreţinerea acestora şi care va fi selecţionat în urma unor licitaţii.
   


Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close