Antena 3 CNN Actualitate Cultură Documentele care arată adevărul. Americanii au muşamalizat unul dintre cele mai mari masacre ale secolului trecut

Documentele care arată adevărul. Americanii au muşamalizat unul dintre cele mai mari masacre ale secolului trecut

Documentele care arată adevărul. Americanii au muşamalizat unul dintre cele mai mari masacre ale secolului trecut
Sursa foto: Foto: easterneuropegroup.edublogs.org
11 Sep 2012   •   10:00

Noi probe care susţin ideea că Administraţia Roosevelt a ajutat la muşamalizarea vinei sovieticilor în masacrul de la Katyn din 1940 au fost făcute publice.

Associated Press a dezvăluit în exclusivitate documente care atestă suspiciunile că Statele Unite nu au dorit să-l supere pe Iosif Stalin, aliat de război la acea vreme.

În cadrul masacrului de la Katyn, peste 22.000 de dolasaţi polonezi au fost ucişi de forţele societice. Autorităţile ruse au recunoscut atrocitatea de abia în 1990 după ce, timp de câteva decenii, au aruncat vina pe nazişti.

Documentele arată că prizonierii americani de război au trimis mesaje codate către Washington în 1943. În mesaje, soldaţii spuneau că au văzut cadavre într-un stadiu avansat de descompunere în pădurea Katyn de lângă Smolensk, în vestul Rusiei.

Această informaţie dovedeşte faptul că zecile de mii de soldaţi nu aveau cum să fi fost ucişi de nazişti, întrucât aceştia ocupaseră regiunea cu foarte puţin timp înainte.



Allen Paul, expert în masacrul de la Katyn citat de BBC News, susţine că aceste informaţii nu apar în documentele audierilor din 1952 din cadrul investigării masacrului, fapt ce sugerează că au fost ţinute în mod intenţionat departe de ochii publicului.

Masacrul de la Katyn a fost o execuţie în masă a unor cetăţeni polonezi de către forțele poliției secrete sovietice în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

În timpul acestei acţiuni, aproximativ 22.500 de cetăţeni polonezi au fost executați în trei locuri diferite în primăvara anului 1940.

Majoritatea celor ucişi erau ofiţeri capturaţi ca prizionieri de război, dar printre cei executaţi se aflau şi numeroşi civili.

Cum sistemul polonez de recrutare cerea tuturor absolveţilor unei universităţi să devină ofiţeri în rezervă, sovieticii au reuşit prin acele asasinate să distrugă o mare parte a intelectualităţii poloneze, a evreilor polonezi şi a bieloruşilor polonezi.





 


 

×
Subiecte în articol: Smolensk Rusia
Parteneri
Israelul a lansat atacuri puternice în Iran, Irak și Siria
x close