Antena 3 CNN Actualitate Cultură Lucian Romaşcanu, despre Constantin Brâncuși: "A oferit creația sa întregii lumi, dar va aparține etern poporului român"

Lucian Romaşcanu, despre Constantin Brâncuși: "A oferit creația sa întregii lumi, dar va aparține etern poporului român"

Lucian Romaşcanu, ministrul Culturii, a transmis un mesaj cu ocazia Zilei Naționale Constantin Brâncuși și a subliniat faptul că artistul va aparține etern poporului român.

Lucian Romaşcanu, despre Constantin Brâncuși: "A oferit creația sa întregii lumi, dar va aparține etern poporului român"
Sursa foto: Hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    19 Feb 2023   •   17:15

În fiecare an, pe data de 19 februarie, România îl sărbătorește pe geniul Constantin Brâncuși, iar cu această ocazie, ministrul Culturii a transmis un mesaj care evidențiază bogăția culturală pe care artistul i-a dăruit-o poporului român.

"An de an, la data de 19 februarie sărbătorim Ziua Națională Constantin Brâncuși, pentru a-l omagia pe artistul care a revoluționat limbajul plastic și care continuă să fie și astăzi unul dintre marii ambasadori ai țării noastre.

A oferit creația sa întregii lumi, fiecărui suflet care a trecut pragul atelierului său din Paris, dar Constantin Brâncuși va aparține etern poporului român.

Exprimarea esenței în sculptură, eleganța formei, îmbinarea artei populare cu rafinamentul parisian sunt doar câteva dintre elementele definitorii pentru cel care a pus sufletul românesc în forme universale.

Citește și: Actorii, artiștii și arhitecții vor avea un nou statut în România | Ministrul Culturii: "Trebuie să trăiască fără emoţia zilei de mâine"

Ne înclinăm astăzi în fața simplității unui geniu care a făcut istorie prin opera sa, fiind recunoscători pentru amprenta de neclintit a harului său și neprețuita contribuție pe care uriașul sculptor a avut-o în îmbogățirea culturii universale”, a declarat ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu.

Constantin Brâncuși s-a născut la data de 19 februarie 1876, în satul Hobiţa, județul Gorj, fiind unul dintre cei mai mari sculptori ai secolului XX.

Operele scluptorului pot fi admirate la Muzeul Național "Constantin Brâncuși", inaugurat acum trei ani, în casa Barbu Gănescu, unde artistul a locuit în perioada lucrărilor Ansamblului monumental Calea Eroilor.

×
Parteneri
Au fost finalizate operațiunile de umplere de pe strada surpată din Slănic
x close