Antena 3 CNN Actualitate Cultură Supravieţuitor al Holocaustului născut în România a obţinut diploma de doctor, la 81 de ani

Supravieţuitor al Holocaustului născut în România a obţinut diploma de doctor, la 81 de ani

Supravieţuitor al Holocaustului născut în România a obţinut diploma de doctor, la 81 de ani
Sursa foto: Auschwitz
15 Iul 2009   •   13:22

Un supravieţuitor al Holocaustului, care s-a născut în România, a obţinut titlul de doctor la venerabila vârstă de 81 de ani. Tema tezei de doctorat a acestuia a fost modul în care a fost creat lagărul de la Auschwitz, arată publicaţia israeliană Haaretz.

Eliezer Schwartz s-a născut la Satu Mare, stabilindu-se ulterior în Israel. Cea mai mare parte a vieţii a petrecut-o lucrând pentru compania israeliană de construcţii Solel Boneh.

La vârsta de 75 de ani, omul a ieşit la pensie şi a fost sfătuit de nepoţi să scrie o teză de doctorat. Aceasta se bazează pe ideea că lagărul de la Auschwitz a fost iniţial un parc industrial nazist controlat de compania germană I.G. Farben.

Ajunsă în pragul falimentului, compania a avut nevoie de muncitori pe care să-i exploateze. Potrivit tezei de doctorat, evreii erau obligaţi să presteze muncă silnică chiar cu doi ani înainte ca proiectul să fie trannsformat într-un lagăr de concentrare.

Întrebat ce l-a determinat să scrie o teză de doctorat la o vârstă atât de înaintată, Eliezer Schwartz a răspuns: ?Viaţa mea nu a fost niciodată normală?.

Antena.ro


×
Subiecte în articol: Auschwitz
Parteneri
România, de 20 de ani în NATO. Mesajul premierului Marcel Ciolacu
x close