Antena 3 CNN Actualitate Cultură Vor fi sau nu repatriate osemintele lui Constantin Brâncuşi? Ministrul Culturii este optimist, dar nu ştie nimic sigur

Vor fi sau nu repatriate osemintele lui Constantin Brâncuşi? Ministrul Culturii este optimist, dar nu ştie nimic sigur

Vor fi sau nu repatriate osemintele lui Constantin Brâncuşi? Ministrul Culturii este optimist, dar nu ştie nimic sigur
Sursa foto: Foto: Mediafax
13 Mai 2012   •   20:21

Constantin Brâncuşi s-ar putea odihni în sfârşit lângă mama sa, acasă la Hobiţa. Ultima sa dorinţă îi va fi îndeplinită în viitorul apropiat dacă ministrul Culturii, Mircea Diaconu, va reuşi să-i convingă pe francezi să repatrieze osemnitele marelui sculptor.

Situaţia juridică a osemintelor lui Brâncuşi este însă una încâlcită. Sculptorul nu a mai avut cetăţenia română în ultima parte a vieţii. 

Român sau nu în acte, Constantin Brâncuşi trebuie adus acasă. Până atunci însă, statul mai are multe de făcut şi ar putea să înceapă chiar cu reconstrucţia casei natale a sculptorului.

Deşi optimist, ministrul Culturii nu ştie sigur nici când, nici dacă demersul lui va reuşi. Are totuşi o certitudine: „Brandul Brâncuşi va exista indiferent de cât de urât ne-am purta noi cu el.“

Sculptorul Constantin Brâncuşi a fost înmormântat la Paris, dar a cerut în mod expres să se odihnească la Hobiţa, lângă mama sa. Repatrierea  osemintelor lui este iniţiativa scriitorului român Laurian Stănchescu care a strâns sute de semnături pentru ca ultima dorinţă a lui Brâncuşi să devină realitate.



×
Parteneri
Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu rămâne în funcție! CSM a decis
x close