Antena 3 CNN Actualitate DIICOT, dosar penal după dezvăluirile lui Andronic

DIICOT, dosar penal după dezvăluirile lui Andronic

DIICOT, dosar penal după dezvăluirile lui Andronic
07 Iun 2017   •   15:17

Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) a deschis un dosar in rem pentru divulgarea informaţiilor secrete de stat și neglijență in serviciu pentru documentele dispărute din arhiva serviciului secret al Ministerului Justiției, în urma plângerii depuse de judecătorul Cristi Danileţ, în legătură cu informaţiile apărute într-un articol în Evenimentul Zilei în care se spunea că din arhiva SIPA ar fi fost copiate şi distruse dosare ale unor magistraţi.

Astfel, procurorii au demarat cercetările după ce în presă au fost publicate documente secrete referitoare la arhiva SIPA, documente pentru care Ministerul de Justiție încă așteaptă publicarea în Monitorul Oficial a Hotărârii de Guvern referitoare la desecretizarea arhivei SIPA.

Andronic, noi dezvăluiri: Un fost președinte și doi foști premieri, în arhiva SIPA

Plângerea judecătorului Cristi Dănileț a fost făcută a Parchetul General, însă ea a fost declinată spre competența procurorilor de la DIICOT.

Divulgarea informaţiilor secrete de stat
(1) Divulgarea, fără drept, a unor informaţii secrete de stat, de către cel care le cunoaşte datorită atribuţiilor de serviciu, dacă prin aceasta sunt afectate interesele unei persoane juridice dintre cele prevăzute în art. 176, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.
(2) Deţinerea, fără drept, în afara îndatoririlor de serviciu, a unui document ce conţine informaţii secrete de stat, dacă poate afecta activitatea uneia dintre persoanele juridice prevăzute în art. 176, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
(3) Persoana care deţine un document ce conţine informaţii secrete de stat, care poate afecta activitatea uneia dintre persoanele juridice prevăzute în art. 176, nu se pedepseşte dacă predă de îndată documentul la organul sau instituţia emitentă.

Neglijenţa în păstrarea informaţiilor
(1) Neglijenţa care are drept urmare distrugerea, alterarea, pierderea sau sustragerea unui document ce conţine informaţii secrete de stat, precum şi neglijenţa care a prilejuit altei persoane aflarea unei asemenea informaţii se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.
(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează faptele prevăzute în art. 303 alin. (1) şi art. 304, dacă au fost săvârşite din culpă.

 

×
Subiecte în articol: cristi danilet Arhiva SIPA Dan Andronic
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close