Antena 3 CNN Actualitate Echinocţiul de primăvară 2024, tradiții și superstiții. Este semn rău pentru românii care se ceartă în această zi

Echinocţiul de primăvară 2024, tradiții și superstiții. Este semn rău pentru românii care se ceartă în această zi

Echinocţiul de primăvară 2024 marchează începutul primăverii astronomice, moment de care se leagă numeroase tradiții, obiceiuri și superstiții.

Echinocţiul de primăvară 2024, tradiții și superstiții. Este semn rău pentru românii care se ceartă în această zi
Sursa foto: Freepik
de Redacția Antena 3 CNN    |    20 Mar 2024   •   16:00

Astăzi, 20 martie, la ora 5 şi 6 minute, a început primăvara astronomică. 

Astfel, începând cu această dată, durata zilei va fi în continuă creștere, iar cea a nopții în scădere, până la solstiţiul de vară.

"La momentul echinocțiului de primăvara Soarele traversează ecuatorul ceresc trecând din emisfera australă a sferei cerești în cea boreală.

Când Soarele se află în acest punct, numit punct vernal, el descrie mișcarea diurnă în lungul ecuatorului ceresc, fenomen ce determină, la data respectivă, egalitatea duratei zilelor cu cea a nopților, indiferent de latitudine.

La latitudinile țării noastre, pentru care putem considera valoarea medie de 45°, această cifră reprezintă ți valoarea medie a înălțimii Soarelui deasupra orizontului la momentul amiezii.

Totodată, la data respectivă, Soarele răsare în punctul cardinal est și apune în punctul cardinal vest", informează Observatorului Astronomic "Amiral Vasile Urseanu".

Echinocţiu de primăvară 2024. Tradiţii şi obiceiuri la români

Conform tradiţiei populare, se spune că, după cum va fi vremea în această zi, aşa va fi şi în cea din anul următor.

Se mai crede că vremea din această zi poate arăta cum va fi vara: dacă este însorită și frumoasă, se așteaptă o vară bună, iar dacă este ploioasă, se poate aștepta o vară capricioasă.

O altă superstiţie spune că nu este bine să te speli pe faţă până la apusul soarelui.

În schimb, pentru bunăstarea casei şi a familiei, este bine să se consume pâine înainte de a ieşi din casă.

În trecut, în unele zone ale țării, copiii băteau pământul cu bețele, pentru a alunga frigul și pentru a ajuta pământul să fie roditor, în timp ce cântau:

"Intră frig şi ieşi căldură. Să se facă vreme bună. Pe la noi pe bătătură"

De asemenea, tot în această zi, tinerii aprindeau focul pe dealuri și în gospodării, pentru a alunga frigul și spiritele rele.

Se mai spune, de asemenea, că cine se ceartă în această zi va fi supărat tot anul.

În ziua echinocțiului de primăvara 2024, oamenii trebuie să atragă energiile pozitive, pentru a marca începutul primăverii într-un mod armonios.

Potrivit unor superstiții, conflictele apărute în ziua echinocțiului de primăvară 2024 ar putea avea un impact negativ asupra întregului an, aducând certuri, probleme și ghinion.

Este bine ca în această zi să ne bucurăm de începutul primăverii astronomice, să atragem energiile pozitive și să menținem o atmosferă de liniște, înțelegere și armonie în timp ce interacționăm cu ceilalți.

×
Parteneri
Geoană: Să facem o petiţie zdravănă către noul Congres american
x close