Antena 3 CNN Actualitate Educație Mare atenție la formulare! Cum folosim corect adjectivul „iconic”

Mare atenție la formulare! Cum folosim corect adjectivul „iconic”

Ana Iorga a explicat în rubrica „Pe cuvânt” cum folosim corect adjectivul „iconic”. Adesea spunem „un produs iconic”, „un parfum iconic”  sau „un actor iconic”. Dacă citiți siteuri, mai ales despre industria de frumusețe sau despre showbiz, cu siguranță ați întâlnit aceste sintagme.

Mare atenție la formulare! Cum folosim corect adjectivul „iconic”
de Diana Ionescu    |    30 Iul 2020   •   16:35

Adjectivul „iconic” există în limba română, este foarte des folosit însă nu este corect utilizat aici cu sensul de „celebru”. Un exemplu des întâlnit: „11 produse iconice de beauty care ne-au fascinat”. Este vorba aici despre produse celebre, reprezentative și ar fi indicat să folosim aceste formulări corecte.  

Adjectivul apare și cu grad de comparație : „Cel mai iconic parfum”. Aici se folosește cu sensul de simbol, sens care nu există oficial în limba română. Cuvântul vine din engleză, care însemnă mai întâi iconă, simbol sau persoană demnă de admirație. 

Oxford dictionary

- iconic women
- iconic movies

DEX

iconic= referitor la imagine, care aparține imaginii; are caracter de reproducere figuratică; (despre semne) asemănător cu realitatea pe care o indică 

Corect
reprezentare iconică 

Noi putem spune personalitate „iconică” a fotbalului sau a muzicii dar nu suntem complet în legalitate. Cel mai probabil sensul din engleză va intra în DEX dar până atunci este bine să avem o mică rezervă, și să folosim cuvintele propuse de dicționar.  

Cum folosim corect adjectivul „iconic”

×
Subiecte în articol: Pe cuvant iconic greseala
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close