Antena 3 CNN Actualitate Cât costă şi ce performanţe are elicopterul militar Black Hawk, aterizat în sensul giratoriu de la Aviatorilor

Cât costă şi ce performanţe are elicopterul militar Black Hawk, aterizat în sensul giratoriu de la Aviatorilor

Elicopterul militar american care a aterizat de urgenţă, joi dimineaţă, în sensul giratoriu de la Aviatorilor, după o defecţiune tehnică, este un model Sikorsky UH-60 Black Hawk.

Cât costă şi ce performanţe are elicopterul militar Black Hawk, aterizat în sensul giratoriu de la Aviatorilor
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea
de Georgiana Adam    |    15 Iul 2021   •   13:05

Acest tip de elicopter a fost introdus în Armata Statelor Unite ale Americii pentru a înlocui elicopterul Bell UH-1 Iroquois.

În anul 1976, elicopterul Black Hawk a câştigat competiţia pentru furnizare în Armata SUA, iar până în prezent au fost construite peste 5.000 de astfel de elicoptere.

Preţul unui astfel de elicopter ajunge la 21 de milioane de dolari

Potrivit Wikipedia, preţul unui astfel de elicopter se ridică la peste 21 de milioane de dolari.

Elicopterul UH-60 Black Hawk este conceput pentru o plajă largă de operaţiuni, de la sprijin aerian pentru operaţiuni la sol, la operaţii speciale, search and rescue, MEDEVAC (evacuare medicală)  sau atac la sol (echipat cu diverse sisteme de armament) şi chiar transport VIP, potrivit adevarul.ro.

Echipajul din el şi luptătorii sau pasagerii sunt protejaţi o podea blindată.   

Acest tip de aparat are o vastă experienţă de luptă fiind folosit, printre altele, în conflictele din Grenada, Panama, Irak, Somalia, Balcani, Afghanistan şi în alte zone din Oriental Mijlociu.  

Elicopterele din raidul în care a fost ucis bin Laden, UH-60 Black Hawk modificate pentru a fi mai puţin vizibile

Unele surse susţin că celebrele elicoptere folosite în raidul în care a fost ucis Osama bin Laden au fost Sikorsky UH-60 Black Hawk modificate folosind tehnologia stealth pentru a fi mai puţin vizibile pentru radar.   

Echipajul Black Hawk este format din doi piloţi şi doi şefi de zbor/tunari. Aparatul are o viteză maximă de 361 km/h şi poate transporta 11 militari dotaţi cu tot echipamentul de luptă sau şase soldaţi răniţi. 
   
Performanţe 
Viteză maximă admisă: 361 km/h 
Viteză maximă: 296 km/h 
Viteză de croazieră: 278 km/h 
Autonomie: 2,220 km 
Plafon: 5,790 m

Elicopter militar, aterizare de urgenţă în sensul giratoriu de la Aviatorilor, în Bucureşti

Un elicopter militar a aterizat de urgenţă, în această dimineaţă, în sensul giratoriu de la Aviatorilor, în Bucureşti.

Elicopterul militar ce aparţine Statelor Unite ale Americii ar fi suferit o defecţiune tehnică şi chiar a lovit doi stâlpi în zona Charles de Gaulle. Cei doi stâlpi au fost retezaţi şi au ajuns pe şosea, blocând astfel traficul.

Pilotul elicopterului a găsit zona perfectă pentru a ateriza fără a provoca alte pagube, astfel că a efectuat o aterizare de urgenţă în sensul giratoriu de la Aviatorilor.

×
Subiecte în articol: elicopter militar
Parteneri
Florin Piersic, primul mesaj de pe patul de spital
x close