Antena 3 CNN Actualitate FMI, îngrijorat de criza politică din România: Economia este afectată

FMI, îngrijorat de criza politică din România: Economia este afectată

FMI, îngrijorat de criza politică din România: Economia este afectată
de S.T.    |    07 Aug 2012   •   11:19

Preşedintele interimar, Crin Antonescu, s-a întâlnit, marţi, cu delegaţia FMI.

La începutul acestei întrevederi, preşedintele interimar Crin Antonescu a ţinut să-i asigure pe reprezentanţii FMI că actualele turbulenţe politice nu vor afecta economia, măsurile la care s-a angajat România şi acordurile pe care România le are cu organizaţiile şi instituţiile internaţionale.

Fondul Monetar Internaţional este îngrijorat de criza politică şi de efectele acestei crize asupra economiei.

"Ca să fim sinceri, suntem puţin îngrijoraţi în legătură cu această situaţie şi, de asemenea, de impactul pe care actuala situaţie politică îl are asupra economiei", a spus şeful misiunii FMI.

El a salutat intenţia oficialilor români de a-şi menţine agnajamentele cu instituţiile financiare.

"În ultimii ani, România a făcut progrese în a-şi reveni din criza financiară de acum câţiva ani şi economia a făcut progrese în sensul stabilizării inflaţiei, situaţiei bugetare", a mai precizat Erik de Vrijer.

"Actualele turbulenţe îngreunează economia, fapt care se reflectă în încrederea investitorilor şi  în cursul de schimb care s-a depreciat, dar şi în costurile de finanţare a economiei şi eventual şi a creşterii", a adăugat şeful misiunii FMI.

Erik de Vrijer a susţinut că este foarte important ca guvernanţii să se concentreze pe obiectivele macroeconomice, "să promoveze politica bugetară şi cu reformele care să determine o creştere economică mai rapidă".

El a atras atenţia că "este foarte important nu doar să vorbim despre aceste măsuri, dar să şi acţionăm".

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat luni că politicienii vor afla curând că pe pieţele financiare "gura bate fundul", singura soluţie fiind dialogul, care ar trebui să domine discursul politic, iar cine nu îl stăpâneşte să plece, fără a avea pretenţia să-i scoată pe ceilalţi din casă.

Leul s-a depreciat cu până la 4,4% de la începutul lunii iulie, din cauza turbulenţelor politice, după ce s-a declanşat procedura de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu.

O delegaţie comună FMI, CE şi Banca Mondială se află la Bucureşti pentru a discuta cea de-a şasea evaluare a acordului de tip preventiv încheiat anul trecut, având pe ordinea de zi negocierea mai multor măsuri fiscale propuse de Guvernul Ponta şi analizarea proiectului de buget pentru 2013.
 
Misiunea FMI se va încheia pe 13 august.
Cea de-a şasea revizuire va fi prima condusă de olandezul Erik de Vrijer, care l-a înlocui în vară pe americanul Jeffrey Franks, şeful misiunii de evaluare a României în ultimii trei ani.

Premierul Victor Ponta a declarat recent că România ar trebui să continue relaţia de colaborare cu Fondul Monetar Internaţional şi să menţină şi anul viitor un acord de tip preventiv cu această instituţie financiară.



×
Parteneri
Negocieri intense pentru evitarea grevei generale a poștașilor
x close