Antena 3 CNN Actualitate Gazprom anunţă că nu poate suplimenta livrările de gaze pentru Europa

Gazprom anunţă că nu poate suplimenta livrările de gaze pentru Europa

Gazprom anunţă că nu poate suplimenta livrările de gaze pentru Europa
Sursa foto: Foto: INTACT Images/EPA
04 Feb 2012   •   12:07

Gazprom a anunţat că nu poate suplimenta livrările de gaze pentru Europa. România importă 19 milioane de metri cubi pe zi din Rusia. În această perioadă România importă de trei ori mai mult gaz din Rusia decât în mod normal.

19 milioane de metri cubi importă România pe zi din Rusia pentru a face faţă consumului. Triplu faţă de o perioadă normală. Preţurile gazelor ruseşti sunt de trei ori mai mari faţă de cele din producţia internă.

 


Plătim aproximativ 500 de dolari mia de metri cubi faţă de 170 de dolari, cât costă gazele autohtone. Recordul absolut a fost stabilit pe 1 februarie, atunci când România a consumat aproape 73 milioane de metri cubi de gaze.

Numai în ultimele patru zile, factura plătită de România la gaze s-a mărit cu 16,5 milioane de euro. În aceste condiţii, este de aşteptat ca furnizorii de gaze să ceară Autorităţii de Reglementare în Domeniul Energiei să mărească preţul pentru consumatori. Acelaşi lucru se va întâmpla şi în cazul energie electrice.

Temperaturile scăzute pun în dificultate şi alte state europene. Italia, Austria, Slovacia, Polonia şi Cehia au raportat în ultimele zile livrări mai mici de gaze ruseşti.

Oficialii Comisiei Europene precizează că, în prezent, nu se pune problema unei situaţii de urgenţă pentru că ţările europene au suficiente stocuri de gaze pentru a acoperi consumul.

×
Subiecte în articol: Rusia Gazprom gaze Europa căldură factura
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close