Antena 3 CNN Actualitate Mafia din Portul Constanţa, neatinsă de ani de zile | Personajele care îşi bat joc de statul român

Mafia din Portul Constanţa, neatinsă de ani de zile | Personajele care îşi bat joc de statul român

În timp ce ne plângem că Olanda vrea să pună mâna pe Portul Constanţa contra votului pentru intrarea în Spaţiul Schengen, portul de la Marea Neagră este deja sub stăpânirea unor personaje care îşi bat joc de statul român de mai bine de trei decenii.

de Redacția Antena 3 CNN    |    12 Noi 2022   •   13:50

Toată clasa politică din România mai are un singur dor şi un obiectiv major: aderarea la Spaţiul Schengen. Nu există preocupare mai mare, nici măcar traversarea iernii tuturor crizelor.

Şi, în afara rostogolorii aceluiaşi nume obsesiv, a mai apărut o marotă invocată ca permanentă scuză: Olanda. Olanda nu ne vrea, Olanda ne pune talpă. Şi peste toate, o acuzaţie dură: olandezii ne blochează pentru că vor un singur lucru: să ne ia Portul Constanţa, perla noastră, poarta comercială de intrare spre Europa.

Numai că de atâta grijă ca străinii să nu pună mâna pe Portul Constanţa, noi românii, cu autorităţi cu tot, l-am lăsat la cheremul mafiilor autohtone, al profitorilor şi speculanţilor cu spate politic. Afaceri uriaşe, evaziune cu procente ameţitoare, mărfuri nevămuite strecurate în ţară şi apoi în Europa cea mare, substanţe interzise, nimic nu a lipsit din peisajul sălbatic de la malul mării.

Foarte rar, sfidător chiar, ca să pară că totuşi se mai întreprinde câte ceva, câte o acţiune de control mai scotea la iveală nereguli minore. Acum însă, de când toţi ochii s-au îndreptat spre port pentru că războiul din Ucraina l-a transformat în punct de interes strategic, s-au făcut câteva descoperiri scandaloase.

Prima descoperire: zecile de kilometri de cale ferată blocate de sute de vagoane ruginite prin care crescuseră chiar şi copaci, făcând imposibil accesul la una dintre infrastructurile esenţiale de transport.

Săptămâna trecută, acelaşi ministru al Transporturilor, Sorin Grindeanu, devoala cât de mari sunt tupeul şi profiturile injuste ale unor oameni de afaceri, dar şi cât de largă a fost toleranţa instituţiilor statului român.

Cel care şi-a ridicat un cheu ilegal şi tot felul de alte construcţii nu este oricine, ci însuşi şeful PSD Constanţa, Ion Dumitrache, frate de afaceri cu Felix Stroe, fost ministru şi şef de judeţ la PSD.

Ministrul Grindeanu a fost nevoit să răspundă şi întrebărilor jurnaliştilor în legătură cu spatele politic al ilegaliştilor. "Nu mă interesează niciun fel de nume. Că e Felix Stroe, că e Dumitrache, pe mine şi pe colegii mei ne interesează un singur lucru: să se aplice legea", a răspuns Sorin Grindeanu.

Dacă în acest caz demolarea va rezolva punerea în legalitate, fie şi după atâţia ani de câştiguri nejustificate, în cazul altor profitori toleraţi de aceleaşi autorităţi pare că nu există leac, lege sau sancţiune.

Pe unul dintre ei îl cheamă Gabriel Comănescu, cunoscut ca stăpânul platformelor de foraj din Marea Neagră. Alţii îl cunosc însă ca sponsor al unor politicieni cocoţaţi în scaune politice înalte. De asemenea, el este autorul unor operaţiuni financiare de anvergură care au scăpat de sub radarul Fiscului şi al altor organe de anchetă suspect de neatente.

×
Parteneri
Momentul terifiant când un stâlp e înghițit de craterul din Slănic
x close