Mechel Câmpia Turzii, la un pas de închidere? Sindicaliştii acuză acţionariatul rus că-şi încălcă angajamentele

de A.M.P    |    20 Mar 2012   •   16:25
Mechel Câmpia Turzii, la un pas de închidere? Sindicaliştii acuză acţionariatul rus că-şi încălcă angajamentele Foto: Mediafax

Sindicatul Combinatului Mechel Câmpia Turzii acuză acţionariatul majoritar rus că a încălcat, după privatizarea din 2003, atât angajamentele luate faţă de AVAS, cât şi strategia de restructurare a siderurgiei româneşti convenită cu UE, avertizând că există riscul închiderii societăţii, informează Mediafax.

Potrivit unei scrisori deschise a Sindicatului de la Mechel Câmpia Turzii adresată, marţi, autorităţilor guvernamentale responsabile de privatizarea metalurgiei şi remisă presei, după nouă ani de la privatizarea Combinatului Mechel Câmpia Turzii, acesta se confruntă cu o "situaţie gravă, existând chiar riscul închiderii activităţii". Astfel, cei 1.900 de angajaţi riscă să rămână fără un loc de muncă, lucru care ar afecta aproape jumătate din populaţia Câmpiei Turzii.
   
"Prezentată ca un mare succes al guvernului din 2003, privatizarea s-a dovedit a fi un mare eşec, atât pentru angajaţi, cât şi pentru locuitorii municipiului. Promisiunile acţionariatului majoritar rus s-au dovedit a fi doar baloane de săpun şi s-au închis oţelăriile, trei laminoare, două trăgătorii, iar numărul de personal a ajuns de la 5.600 la 1.900, încălcând atât angajamentele luate faţă de AVAS, cât şi strategia de restructurare a siderurgiei româneşti convenită cu UE. ", se arată în scrisoare.
   
Reprezentanţii Sindicatului Mechel Câmpia Turzii spun că în momentul privatizării acţionariatul majoritar rus a promis păstrarea celor 5.600 de locuri de muncă, îmbunătăţirea condiţiilor de muncă, creşterea salariilor.
   
Sindicaliştii afirmă că au contestat rezultatele financiare pe 2011 ale Mechel România, susţinând că acestea ar fi fost viciate atât de preţul fixat la materiile prime furnizate de grup, cât şi de vânzarea producţiei prin intermediul Mechel Service, care are acelaşi acţionariat.
   
"Vrem să atragem atenţia acţionarului majoritar că nu se iau măsurile cele mai potrivite pentru buna funcţionare a întreprinderii din Câmpia Turzii, inclusiv din punct de vedere economico-financiar, de care depinde păstrarea locurilor de muncă. Vrem să atragem atenţia şi autorităţilor locale şi centrale că în această perioadă de criză ar trebui acordate facilităţi şi pentru păstrarea locurilor de muncă, nu numai pentru crearea altora noi", se mai arată în scrisoarea deschisă a sindicatului de la Mechel Câmpia Turzii.
   
Sindicaliştii spun că, în 2003, concernul rus Mechel a plătit 27 de milioane de euro pentru pachetul majoritar de acţiuni de la combinatul din Câmpia Turzii, iar statul român a şters, cu ocazia privatizării, toate datoriile care se ridicau la 70 de milioane de euro.
   
Conducerea sindicatului speră să aibă o întâlnire la Câmpia Turzii, în perioada următoare, cu acţionarul majoritar al grupului Mechel, Igor Zyuzin, pentru rezolvarea problemelor semnalate.
   

Parteneri
x close