Antena 3 CNN Actualitate Ministrul Muncii: "Mi se pare că PSD și ALDE sunt dezlănțuite în a obține, cu orice preț, voturi"

Ministrul Muncii: "Mi se pare că PSD și ALDE sunt dezlănțuite în a obține, cu orice preț, voturi"

Ministrul Muncii: "Mi se pare că PSD și ALDE sunt dezlănțuite în a obține, cu orice preț, voturi"
02 Noi 2016   •   09:34

Deficitul bugetar ar putea depăşi 4% din PIB în 2017, în urma iniţiativelor legislative votate în ultimul timp, este avertismentul ministrului Finanţelor.

Anca Dragu susţine că doar proiectul de creştere a salariilor pentru anumite categorii de bugetari ar putea duce la un deficit de peste 3% din PIB.

Pentru a nu depăşi de ţinta de deficit, Dragu spune că o soluţie ar fi reducerea altor cheltuieli. În plus, mai susţine ministrul, legea responsabilităţii fiscal bugetare apărută în 2010 prevede că, înainte cu 180 de zile de alegeri, nu poţi creşte cheltuielile salariale.

Reacţia vine după ce deputaţii din Comisiile de buget au aprobat mai multe amendamente la Ordonanţa referitoare la salarizarea din sectorul bugetar, care prevăd majorarea salariilor mai multor categorii de personal.

Unul dintre amendamente ar mări veniturile angajaţilor din sistemul sanitar chiar de la 1 decembrie.

De cealaltă parte, ministrul Muncii spune că demersul parlamentarilor de a aproba majorări salariale înainte de alegeri reprezintă un act iresponsabil, echivalent cu mita electorală.

„Guvernul este clar în favoarea unor salarii decente în zona administrației publice și, în planul pe care l-am pus pe masă pentru legea salarizării unitare, am pus o creștere în medie de 30% până în 2021. 14 miliarde de lei pe care le-am calculat, împreună cu Ministerul de Finanțe, ca fiind fezabile cu cheltuielile de personal până în 2021. Ceea ce face în acest moment Parlamentul, de fapt două partide politice din Parlament, PSD și ALDE, este complet iresponsabil, pentru că se crează niște așteptări cum că am putea să avem niște creșteri adiționale care duc la 4,850 miliarde adițional față de Ordonanța 20, ceea ce nu va fi fezabil. Deci vom ajunge din nou să facem promisiuni și cei care vor fi păcăliți sunt cei care lucrează în administrație, împreună cu familiile lor”, a explicat Dragoș Pîslaru, ministrul Muncii, într-o intervenție telefonică la Antena 3.

“Există o confuzie, am observat la lideri politici. Se compară creșterea economică cu bugetul. Cele două nu sunt cuplate integral. Când ai creștere economică, dar tu renunți la taxe, cazul politicii fiscale de anul trecut al guvernului Ponta, atunci tu degeaba te uiți la creșterea economică, pentru că tu renunți la venituri bugetare, scăzând acele taxe”, a explicat Pîslaru.

“Mi se pare că aceste partide, PSD și ALDE, sunt dezlănțuite în acest moment în a obține cu orice preț voturi. Eu cred că este o insultă pentru demnitatea și decența poporului români”, a conchis ministrul Muncii.

 

×
Parteneri
Infractorii români care au speriat America
x close