Antena 3 CNN Actualitate Oficial: Insolvenţa Hidroelectrica este o decizie şoc şi istorică prin efectele asupra companiei

Oficial: Insolvenţa Hidroelectrica este o decizie şoc şi istorică prin efectele asupra companiei

Oficial: Insolvenţa Hidroelectrica este o decizie şoc şi istorică prin efectele asupra companiei
Sursa foto: Foto: finantistii.ro
01 Iul 2012   •   11:13

Intrarea Hidroelectrica în insolvenţă este o decizie "şoc" şi "istorică" prin efectele asupra companiei, iar raportul cauzelor care au adus compania de stat în această situaţie va fi prezentat în iulie, spun administratorul judiciar, Remus Borza, şi administratorul special, Remus Vulpescu.
   
"Este o decizie şoc, nimeni nu se aştepta, dar toţi care au avut acces acces din 2010 până acum la datele financiare ale Hidroelectrica ar fi putut să constate că Hidroelectrica se suprapuea perfect peste definiţia noţiunii de insolvenţă, în sensul că avea flux de numerar negativ. A fost şi este o societate foarte bogată, care a devenit în timp totalmente lipsită de lichidităţi", a declarat Vulpescu într-o emisiune televizată. 
  
Vulpescu este totodată şeful OPSPI şi membru al Consiliului de Administraţie al Hidroelectrica.
   
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a intrat în insolvenţă în 20 iunie, la solicitarea Consiliului de Administraţie.
   
Consiliul şi-a motivat cererea prin scăderea cifrei de afaceri şi creşterea datoriilor, pe fondul unui "dezastru de management" şi al secetei din 2011.
   
"O explicaţie pentru motivele pentru care Hidroelectrica a ajuns aici va trebui să aibă administratorul judiciar", a adăugat Vulpescu.
   
Avocatul Remus Borza, care deţine firma Euro Insol, desemnată administrator judiciar al Hidroelectrica, a afirmat că decizia intrării în insolvenţă a producătorului de electricitate deţinut de Ministerul Economiei ar fi trebuit luată de directorii anteriori ai companiei, iar în cursul lunii iulie va fi prezentat raportul administratorului judiciar privind cauzele pentru care compania ajuns în această situaţie.
   
"Este o decizie mai mult decât necesară şi chiar istorică, prin efectele pe care le va propaga pe toată orizontala economică. În termen de 40 de zile (de la intrarea în insolvenţă - n.r.) trebuie să prezentăm raportul cauzelor care au generat insolvenţa şi eventual persoane responsabile. Starea de insolvenţă la Hidroelectrica nu s-a stabilit acum o săptămână, ci undeva acum 1-2 ani. Este chiar infracţiune de bancrută simplă nedepunerea unei cereri la tribunal. Directorii de dinainte ar fi trebuie să ia această decizie", a afirmat Borza.
   
Întrebaţi care sunt riscurile la care ar putea fi expusă Hidroelectrica prin faptul că este în insolvenţă, atât Vulpescu, cât şi Borza au afirmat că nu există niciun fel de risc.
   
"Nu sunt riscuri, ci sunt doar beneficii", a mai spus Borza.
   
Agenţia de rating Moody's a retrogradat joi ratingurile Hidroelectrica pentru datorii pe termen lung şi pentru default cu două trepte, la nivelul "Caa1", cu perspectivă negativă, şi a retras totodată calificativele, ca urmare a intrării în insolvenţă a companiei.
   
Perspectiva negativă a ratingurilor reflectă riscul ca procedura de insolvenţă să accelereze maturităţile datoriilor peste capacitatea de rambursare a companiei şi să afecteze capacitatea atragerii de finanţare.

×
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close