Antena 3 CNN Actualitate Povestea pârtiilor de schi, un basm cu final fericit în conturile Elenei Udrea. Ce le promitea primarilor fostul ministru al turismului

Povestea pârtiilor de schi, un basm cu final fericit în conturile Elenei Udrea. Ce le promitea primarilor fostul ministru al turismului

Povestea pârtiilor de schi, un basm cu final fericit în conturile Elenei Udrea. Ce le promitea primarilor fostul ministru al turismului
de O.P.    |    03 Iul 2014   •   06:26

Elena Udrea a lansat în 2009 cu surle şi trâmbiţe programul Schi în România. 40 de pârtii de schi urmau să se construiască în mai multe zone din ţară.

Proiectul a adus însă doar probleme autorităţilor locale, care nu au mai primit finanţările necesare, deşi s-aui apucat să defrişeze terenurile pentru a face loc viitoarelor construcţii.

Chiar şi acolo unde a venit o parte din bani de la ministerul Elenei Udrea, lucrările au fost oprite şi instalaţiile de schi au fost părăsite pe munte pentru că Guvernul Boc a tăiat finanţările.

Executivul actual a sesizat organele de urmărire penală pentru nereguli identificate la mai multe autorităţi locale în derularea proiectelor din cadrul programului "Schi în România".

Povestea pârtiilor de ski a demarat în 8 aprilie 2009, când Emil Boc a emis Hotărârea de Guvern 426, prin care s-a decis ca Ministerul Turismului, condus de Elena Udrea, să primească suma de 226.964.000 de lei pentru finanţarea parţială a 46 de proiecte catalogate drept investiţii în turism. La scurt timp, aflată în vizită în judeţul Neamţ, Elena Udrea i-a promis primarului din Tarcău că va aloca bani pentru o pârtie de ski în zonă. Numai că de atunci şi până acum nimeni nu a auzit de vreo construcţie nouă în localitate.

Amăgite de promisiunile Elenei Udrea, autorităţile din Tarcău au cheltuit peste 77.000 din bugetul local pentru studiul de fezabilitate, ridicări topografice şi avize. Finanţarea de la Guvernul Boc nu a mai venit însă, însă primarului i s-a cerut să înceapă defrişările.

O altă investiţie ratată este cea din judeţul Vâlcea, din apropierea staţiunii Vidra. Aici trebuia să fie construit Translapina Ski Resort, cu termen de finalizare anul 2012, prin programul iniţiat de Elena Udrea. Constructorul pârtiei a prevăzut pentru proiect aproape 28 de milioane de euro pentru instalaţie, iar banii ar fi trebuit recuperaţi de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului. Nu a mai primit însă nimic, aşa că lucrările au fost oprite. Instalaţiile au rămas de aproape doi ani în aer liber şi se deteriorează pe zi ce trece.

Chiar dacă din întregul complex care trebuia construit la Transalpina Ski Resort nu există acum decât instalaţia de ski şi o parcare parţial finalizată, întreaga zonă unde ar fi trebuit să fie ridicate hoteluri şi alte spaţii comerciale a fost defrişată.

În localitatea Câmpulung Moldovenesc trebuiau construite, sub comanda lui Gheorghe Flutur si pe banii ministerului condus de Elena Udrea, o telegondola şi o pârtie de ski. Proiectul a fost evaluat la 125 de milioane de lei. Între timp, peste 50 de hectare de pădure au fost defrişate ca să facă loc noii pârtii.

În anul 2009 a fost achiziţionată aparatura pentru telegondolă, care a zăcut abandonată pe un teren al cărui proprietar este Nicolai Giosan, la vremea aceea consilier local din partea PDL. După doi ani, aceasta a fost mutată pe munte, dar nimeni nu s-a mai ocupat de atunci şi până acum şi de construirea pârtiei de ski.

×
Parteneri
Tradiţii şi obiceiuri de Izvorul Tămăduirii
x close