Antena 3 CNN Actualitate Primarul din Sfantu Gheorghe, acuzat că umilește românii

Primarul din Sfantu Gheorghe, acuzat că umilește românii

Primarul din Sfantu Gheorghe, acuzat că umilește românii
Sursa foto: Foto: Agerpres
15 Sep 2017   •   17:53

Mai multe organizaţii nonguvernamentale din judeţul Covasna îl acuză pe primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, că 'batjocoreşte' drapelul naţional al României şi 'umileşte' românii prin refuzul de a arbora, definitiv, tricolorul românesc pe turla Primăriei. 

Reprezentanţii acestora menţionează, într-un comunicat de presă remis vineri AGERPRES, că 'au luat la cunoştinţă cu indignare' faptul că Primăria a înlăturat steagul tricolor de pe turla Primăriei a doua zi după sărbătorirea a 73 de ani de la eliberarea oraşulului Sfântu Gheorghe de sub ocupaţie străină, gest pe care îl consideră 'reprobabil şi jignitor la adresa memoriei eroilor Armatei Române'. 

'Este incalificabilă atitudinea primarului unui oraş din centrul României, care, sub pretextul pretinsei respectări a legislaţiei în vigoare, batjocoreşte un însemn naţional şi umileşte comunitatea românească locală şi românii de pretutindeni. Îi reamintim pe această cale domnului primar, atât de preocupat de respectarea legalităţii la nivelul municipiului, că Drapelul Naţional, spre deosebire de alte drapele, potrivit aceleiaşi legislaţii, poate fi arborat oriunde pe teritoriul României şi că nu încalcă sub nicio formă vreo prevedere legală. Ca reprezentanţi ai societăţii civile româneşti din municipiul Sfântu Gheorghe nu mai putem suporta asemenea gesturi cu semnificaţie nostalgică, neorevizionistă şi antiromânească', se arată în documentul citat. 

Drept urmare, aceştia îi solicită preşedintelui Partidului Social Democrat, care este 'atât de preocupat de respectarea drepturilor minorităţilor naţionale', să-l determine pe primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, membru în conducerea UDMR, să respecte 'legile ţării, simbolurile naţionale şi memoria colectivă a românilor'. 

De asemenea, solicită tuturor primarilor oraşelor şi municipiilor din ţară, societăţii civile româneşti din ţară şi din şi liderilor de opinie să ia atitudine faţă de 'perpetuarea stării de umilire a memoriei eroilor Armatei Române şi românilor din Sfântu Gheorghe, din judeţul Covasna şi din întreg spaţiul românesc'. 

'Dacă steagul tricolor nu va reveni la locul lui firesc, ne rezervăm dreptul de a-l arbora noi înşine. Nu putem întâmpina Centenarul Marii Uniri umiliţi în propria ţară. Ne obligă memoria înaintaşilor', se mai arată în comunicat. 

Acesta este semnat de Asociaţia Naţională a Veteranilor de război - filiala Covasna, Asociaţia Naţională Cultul Eroilor 'Regina Maria' - filiala Covasna, Asociaţia Naţională a Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere din MapN, MAI şi SRI, filialele Covasna, Liga Cultural-Creştină 'Andrei Şaguna', Fundaţia 'Mihai Viteazul', Despărţământul ASTRA Covasna - Harghita, Centrul European de Studii Covasna-Harghita, Asociaţia Pedagogilor Români din Judeţul Covasna, Fundaţia Naţională Neamul Românesc şi Fundaţia Naţională pentru Românii de Pretutindeni. 

Primarul Antal Arpad a declarat joi, în cadrul unei conferinţe de presă, că tricolorul românesc a fost înălţat pe turla Primăriei Sfântu Gheorghe pe data de 8 septembrie a.c, în semn de respect faţă de aniversarea a 73 de ani de la eliberarea oraşului de sub ocupaţie străină şi a fost dat jos a doua zi pentru că legea reglementează foarte clar modul în care trebuie arborate drapelele pe instituţiile publice. El a mai menţionat, în context, că nu există nicio lege care să oblige autorităţile locale să arboreze tricolorul românesc pe turla primăriei, iar dacă ar face acest lucru unii ar putea considera că face 'un abuz'. 

Steagul a fost înlăturat în timpul Regiunii Autonome Maghiare, dar a fost repus pe turlă în anul 1994, cu prilejul aniversării a 50 de ani de la eliberarea oraşului, şi a fluturat în acest loc până acum doi ani, când a fost înlăturat de conducerea Primăriei, odată cu începerea lucrărilor de reabilitare a clădirii. 

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: sfantu gheorghe primar Antal Arpad
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close