Raed Arafat, concluzii după tragedia de la Caracal: Vom reforma sistemul de urgență 112

07 Aug 2019   •   20:39
Raed Arafat, concluzii după tragedia de la Caracal: Vom reforma sistemul de urgență 112 Foto: Agerpres

Secretarul de stat Raed Arafat a anunţat, miercuri, că s-au luat un set de măsuri pentru îmbunătățirea legislativă a monitorizării. Acesta a mai subliniat că utilizatorilor prepay care apelează la serviciul 112 li se vor aplica preventiv divulgări ale unor informații de ordine personal.

„În raport, a fost analizată situația actuală a serviciului 112, a dispecerizării și problemei localizării. A fost analizată implementarea sistemului AML, dar după implementare, nu trebuie să ne oprim aici.

Au fost stabilite 14 măsuri la finalul raportului, împărțite pe termene: scurt - până în 12 luni, mediu - 12 - 36 luni, lung - până la 60 de luni. Se poate să se rezolve unele termene mai rapid.

În cadrul ordonanței, veți regăsi și aspectul cu cartelele prepay. Din cele 47,70% apeluri non-urgente efectuate în primele 6 luni din 2019, 81% din cele abuzive au fost realizate de pe cartele.

În ordonanță, referirea la cartelele prepay este referitoare doar la apelul 112. Când se apelează numărul 112, furnizorul divulgă numele și datele posesorului cartelei”, a declarat Raed Arafat.

Măsurile pe termen scurt

- îmbunătățirea cadrului legislativ pentru sistemul de localizare

- încheierea unui protocol de colaborare cu Google

- promovarea aplicației 112 dezvoltată de către STS în februarie

Măsurile pe termen mediu

- formarea continuă a dispecerilor

- constituirea și încadrarea a două centre de formare. E o măsură începută deja. Ținta e să ajungem la dispeceri profesioniști

- finalizarea implementării proiectului de modernizare a 112. E responsabilitatea STS. Dorim ca licitația să se finalizeze cât mai rapid

- mecanism de verificare a gradului de localizare. Acest sistem trebuie să fie mereu verificat

Măsurile pe termen lung

- să intre toate agențiile în dispeceratele unice

- armonizarea continuă a legislației cu măsurile adoptate la nivelul UE”.

Parteneri
x close