Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Sfat de sănătate: Hepatita C, virusul ucigaș tăcut. Cum se transmite

Sfat de sănătate: Hepatita C, virusul ucigaș tăcut. Cum se transmite

Infecția cu virusul hepatic C este de cele mai multe ori asimptomatică. Numai o analiză de sânge ne poate spune dacă suferim sau nu de hepatita C. Netratată, din păcate poate ajunge la situații grave cum ar fi ciroza, cancer hepatic sau chiar deces.

Sfat de sănătate: Hepatita C, virusul ucigaș tăcut. Cum se transmite
19 Feb 2020   •   09:02

Expertul în boli infecțioase, doctorul Adrian Marinescu, a vorbit la rubrica Sfat de Sănătate, cu Andreea Cigolea, despre cum putem preveni această infecție. Mare atenție, totul poate pleca unori de la trusa de manichiură sau ustensilele de la stomatolog.

”Și în hepatita C, la fel ca în hepatita B, de cele mai multe ori nu avem simptome și, când lucrul acesta se întâmplă, este foarte târziu. Virusul e un ucigaș care stă undeva ascuns și ajunge să dea lucrurile cele mai rele peste timp lung”, a spus medicul.

Analizele reprezintă singura modalitate prin care putem afla dacă suferim de hepatita C. Nu există simptome decât în cazul în care boala a avansat, a mai spus acesta.

Cum se transmite: orice manevră sau procedură chirurgicală care presupune contact cu sângele (la stomatolog, la manichiura, la saloanele de tatuaj). Transmiterea pe cale sexuală este mică, de 5% din cazuri.


 

×
Subiecte în articol: Sfat de sănătate Andreea Cigolea
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close