Antena 3 CNN Actualitate Scandal între Metrorex şi ministrul Transporturilor

Scandal între Metrorex şi ministrul Transporturilor

Este război total între ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă şi Metrorex. Oficialul a trimis corpul de control să verifice modul în care s-au stabilit salariile angajaţilor în condiţiile în care veniturile acestora s-au triplat din 2017 şi până în prezent, iar cei mai mulţi bani vin din subvenţia de la stat. În schimb, conducerea companiei îl contrazice pe ministru şi susţine că nici nu se pune problema ca angajaţii să aibă salarii de peste 10 mii de lei în medie.

Scandal între Metrorex şi ministrul Transporturilor
Sursa foto: Metrorex/Facebok
de Georgiana Adam    |    09 Feb 2021   •   09:15

Ministrul Transporturilor Cătălin Drulă dezvăluie că salariile angajaților Metrorex au crescut în urma unor discuții între sindicaliști si acuză că aceştia au afaceri cu societatea la care lucrează. 

''Acum cinci ani, în 2016 ani cheltuielile cu personalul la Metrorex erau 333 de milioane. Anul trecut au ajuns la 627, deci aproape o dublare în patru ani, iar pentru anul acesta sunt prevăzute la 900 milioane, deci o triplare în 5 ani. Nu există niciun domeniu în România, în nicio industrie privată sau publică în care să avem astfel de creşteri salariale. Anul trecut, când veniturile Metrorex s-au prăbuşit din cauza pandemiei COVID, că oamenii nu au mai mers cu meroul şi nu au mai plătit bilete şi abonamente, au găsit de cuviinţă, în septembrie să-şi negocieze, în condiţii în care toată România a strâns curea, o creştere salarială de 18% , o creştere negociată de sindicat oarecum cu el însuşi'', a declarat Cătălin Drulă.

Ministrul mai declară că anul trecut, la Metrorex câștigul mediu brut lunar per salariat a fost de 9.900 lei, iar anul acesta propunerea este de peste 12.000 de lei. Reprezentantul sindicatului Metrorex a reacţionat dur. 

Compania Metrorex a transmis printr-un comunicat că în ciuda celor susţinute de ministrul Transporturilor, societatea este subfinanţată, iar subvenţiile au fost diminuate. 

"Faţă de situaţia prezentată de Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii trebuie spus că de cel puţin 3 ani, Metrorex este subfinanţat raportat la Contractul de Servicii Publice încheiat între Metrorex, în calitate de operator şi Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii în calitate de autoritate contractantă, contract pe care Metrorex îl respectă cu toate că Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii nu achită societăţii obligaţiile pecuniare anuale prevăzute în Contractul de Servicii Publice, înregistrându-se restanţe între 83 şi 173 milioane de lei anual." 

Ministrul Transporturilor mai spune că va lua măsuri după ce ancheta Corpului de Control va fi finalizată.

×
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close