Antena 3 CNN Alegeri europarlamentare 2024 O bunică din România, în documentarul UE care încurajează tinerii să voteze la alegerile europarlamentare 2024: "Mesaj pentru nepoții mei și restul Europei"

O bunică din România, în documentarul UE care încurajează tinerii să voteze la alegerile europarlamentare 2024: "Mesaj pentru nepoții mei și restul Europei"

Parlamentul European a lansat documentarul de scurt-metraj "Foloseste-ți votul", care cuprinde mărturiile unor bunici, din mai multe țări UE, despre evenimente dramatice care au marcat istoria Europei și istoria familiilor lor, înainte ca democrația să fie o opțiune pentru ei. Printre aceștia se află și o femeie din România, care povestește clipele trăite în Timișoara, în timpul Revoluției din 1989.

O bunică din România, în documentarul UE care încurajează tinerii să voteze la alegerile europarlamentare 2024: "Mesaj pentru nepoții mei și restul Europei"
Sursa foto: Youtube/ Parlamentul European in Romania
de Mia Lungu    |    29 Apr 2024   •   17:40

"Democrația e o moștenire de neprețuit transmisă de generațiile anterioare. Folosește-ți votul la alegerile europene din 9 iunie 2024.", a transmis Parlamentul European.

"Mesaj pentru nepoții mei și restul Europei", așa începe sportul de patru minute publicat de Parlamentul European. Pentru realizarea acestuia, au fost organizate castinguri în toate țările din UE, în urma cărora au fost alese peste 50 de persoane. La final, au fost selectați zece bunici care transmit un mesaj nepoților, prezenți și ei la filmări. 

Ei le povestesc celor tineri cum arătau vremurile în care democrația nu era o opțiune și își sfătuiesc nepoții să nu ia libertatea ca pe ceva garantat, ci să țină cont că aceasta este un lucru prețios, obținut cu mari sacrificii, de care trebuie să avem cu toții grijă.

Printre cei zece, se află și o bunică din România care îi povestește nepoatei sale clipele de groază prin care a trecut în Timișoara, în timpul Revoluției din 1989.

"În Timișoara, s-a tras în tineret în fața Catedralei", spune aceasta.

"Parlamentul European lansează astăzi, 29 aprilie, documentarul de scurt-metraj "Foloseste-ți votul". Acesta cuprinde mărturiile unor oameni care au simțit nemijlocit puterea transformatoare a democrației. Documentarul dă startul ultimei etape a campaniei de încurajare a cetățenilor să își folosească votul la alegerile europene din iunie.

Peste doar câteva săptămâni, în perioada 6-9 iunie, Uniunea Europeană va fi scena unuia dintre cele mai mari exerciții democratice din lume - alegerile europene 2024. Este șansa noastră de a consolida împreună viitorul Europei, deoarece cu cât mai mulți oameni votează, cu atât mai puternică devine democrația.

Această a doua etapă a campaniei instituționale pentru promovarea alegerilor europene se desfășoară sub sloganul „Folosește-ți votul. Sau alții vor decide pentru tine” și subliniază importanța democrației.

Videoclipul de patru minute conține mărturii ale unor persoane vârstnice din mai multe țări ale Uniunii din 10 țări ale Uniunii Europene: România, Franța, Finlanda, Cehia, Germania, Spania, Letonia, Italia, Olanda, şi Polonia.

Urmăriți-le mărturiile și haideți să le facem cunoscute împreună cu mesajul: Foloseste-ți votul. Sau alții vor decide pentru tine.", se arată în comunicatul instituției. 

×
Parteneri
Medicul Adrian Marinescu, detalii de ultimă oră despre Florin Piersic
x close