Antena 3 CNN Campanii WikiLeaks Wikileaks: Traian Băsescu ar fi putut rămâne paralizat

Wikileaks: Traian Băsescu ar fi putut rămâne paralizat

Wikileaks: Traian Băsescu ar fi putut rămâne paralizat
Sursa foto: Foto: Intact Images
28 Mar 2011   •   18:03

Wikileaks: Fostul consilier prezidenţial Claudiu Săftoiu i-a dezvăluit ofiţerului politic al ambasadei Statelor Unite că Traian Băsescu ar fi putut rămâne paralizat în contextul operaţiei de hernie la care a fost supus şeful statului în mai 2006, potrivit Mediafax.

Documentul citat este unul neclasificat, care ar fi fost obţinut de Wikileaks şi  în care se vorbeşte despre operaţia de hernie de disc a preşedintelui Băsescu.

"Preşedintele României Traian Băsescu a fost supus unei operaţii pentru hernie de disc în dimineaţa zilei de 9 mai, marţi, la Spitalul Universităţii din Viena, Allgemeines Krakenhaus. El a fost transportat cu un avion în seara precedentă. Un comunicat de presă al Preşedinţiei arată că doctorii sunt optimişti în ceea ce priveşte starea lui Băsescu şi anticipează că timpul de recuperare va fi de aproximativ şapte zile"

Potrivit publicaţiei, primul raport despre durerile preşedintelui ar fi apărut pe data de 7 mai 2006, în aceeaşi zi în care şeful statului a fost internat la secţie de urgenţă a Spitalului Universitar din Bucureşti.

"Consilierul prezidenţial Claudiu Săftoiu i-a spus ofiţerului politic al ambasadei că Băsescu simţea amorţeli în partea de jos a corpului, iar doctorii au fost îngrijoraţi de o posibilă paralizie dacă nu va fi operat imediat. Săftoiu a adăugat că Băsescu a strâns din dinţi şi s-a comportat ca şi când nu ar fi avut nici un disconfort, dar membrii staff-ului îi vedeau clar durerea", se mai arată în document.

"Voi da drumul la dosare!"

O altă telegramă făcută publică de Wikileaks arată că preşedintele Traian Băsescu i-a sfătuit pe social-democraţi să se liniştească, altfel va da drumul la dosarele în care este implicat fostul premier Adrian Năstase. Incidentul a avut loc în 2009 şi apare într-o telegramă a Ambasadei Statelor Unite. La aceeaşi întâlnire citată de Wikileaks au participat şi şefii unor instituţii anticorupţie din România. Aceştia ar fi făcut declaraţii unor responsabili ai Ambasadei americane despre relaţiile dintre instituţiile pe care le conduc şi ministrul Justiţiei Cătălin Predoiu.

La o întâlnire pe tema reformei în justiţie, preşedintele Traian Băsescu i-ar fi ameninţat pe social-democraţi că "dă drumul la dosare." Conform Wikileaks, şeful ANI, Alexandru Macovei a fost prezent la şedinţa din 17 februarie 2009. El le-a spus reprezentanţilor Ambasadei Statelor Unite că discuţia a fost "încinsă", iar tensiunea dintre Băsescu şi Geoană a fost vizibilă.


×
Subiecte în articol: Traian Băsescu paralizat
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close