Antena 3 CNN Economic Auto Oboseala la volan, una dintre cauzele principale ale accidentelor rutiere

Oboseala la volan, una dintre cauzele principale ale accidentelor rutiere

Oboseala la volan, una dintre cauzele principale ale accidentelor rutiere
Sursa foto: Oboseala la volan poate produce accidente
23 Iul 2009   •   16:45

De la începutul lunii iulie şi până în prezent, 14 accidente rutiere grave au avut loc din cauza oboselii şi în urma cărora opt persoane au murit, iar alte 15 au fost rănite grav. Aşa arată o scurtă statistică a Poliţiei Capitalei, referitoare la cauza frecventă de producere a accidentelor rutiere şi care a fost remisă către Antena3.ro.

Joi dimineaţă, la ora 8.30, în judeţul Arad, pe DN 79 A Chişineu Criş ? Vârşand, o persoană a murit, după ce autoturismul pe care îl conducea a intrat pe contrasens şi apoi în coliziune cu un autocamion care se apropia din celălalt sens. Motivul: adormirea la volan. Aceeaşi cauză, combinată cu viteza mare de deplasare, a stat tot în această dimineaţă, la bazele producerii unui alt accident, pe Autostrada Soarelui. Un autotir s-a răsturnat la kilometrul 73, pe sensul Bucureşti ? Constanţa şi a blocat traficul auto timp de aproape 50 de minute. De această dată, nimeni nu a fost rănit.

Oboseala la volan este foarte periculoasă, după cum arată comunicatul de presă al Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti (DGPMB). Pe fondul temperaturilor ridicate din aceste zile, ea îşi poate face apariţia instantaneu: este de ajuns o fracţiune de secundă, moment în care pot apărea aţipirea şi, implicit, pierderea controlului vehiculului. De aceea, la primele semne de oboseală, manifestate prin stare de moleşeală, clipire frecventă, înceţoşarea privirii, şoferii trebuie să întrerupă călătoria, să parcheze autovehiculul într-un loc sigur, de preferat o parcare amenajată, iar conducătorul auto să se odihnească până la refacerea totală a capacităţilor psiho-motorii pentru a conduce în sigurantă.

Potrivit aceluiaşi document, persoanele cu afecţiuni medicale şi care pot fi influenţate de căldură, sunt sfătuite să renunţe la călătorie sau să o amâne până la terminarea perioadei de caniculă. De asemenea, din cauza intensificării traficului rutier, în acest week-end, mai ales pe rutele către mare şi munte, turiştilor li se recomandă de către poliţişti să pornească din timp la drum şi să utilizeze şi variantele alternative.

Antena3.ro vă prezintă câteva dintre aceste rute:

Pentru evitarea DN 1

- DN 1 A Bucureşti ? Buftea ? Ploieşti - Centura de Est - Vălenii de Munte ? Cheia - Săcele - Braşov;

- DN 7 Bucureşti ? Bâldana - DN 71Târgovişte ? Pucioasa ?Fieni - Sinaia;

Pentru evitarea DN 22 C Cernavodă ? Basarabi

- Autostrada Bucureşti - Constanţa ( km. 105) - DN 3 A Drajna ? Slobozia ? DN 2A Hârşova ? Constanţa;

- DN 2 Bucureşti ? Urziceni ? DN 2 A Urziceni ? Hârşova ? Constanţa.

La întoarcerea dinspre mare înspre Capitală poate fi utilizată şi ruta:

- DN 38 Negru Vodă ? Comana ? Amzacea ? DJ 391 Topraisar ? Cobadin ? Adamclisi ? DN 3 Ion Corvin ? DJ 223 Aliman ? Rasova ? Cernavodă ? Autostrada Bucureşti ? Constanţa.

Paula Safta, Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Politie sofer oboseala masini
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close