Antena 3 CNN Economic Auto Proiectul ANCA: Guvernul vrea să aibă acces direct la conturile şoferilor, pentru amenzile rutiere

Proiectul ANCA: Guvernul vrea să aibă acces direct la conturile şoferilor, pentru amenzile rutiere

Proiectul ANCA: Guvernul vrea să aibă acces direct la conturile şoferilor, pentru amenzile rutiere
Sursa foto: legislatie
07 Oct 2009   •   15:05

Numărul mare de accidente produse pe drumurile din România a determinat Guvernul să proiecteze o Strategie Naţională pentru Siguranţă Rutieră, pentru perioada 2009-2013. Iniţiativa ar fi una de lăudat, dacă nu ar conţine modificări legislative demne de un film SF. Astfel, deşi Poliţia Rutieră se opune prevederilor din proiectul de Hotărâre de Guvern, iar Consiliul Superior al Magistraturii a găsit mai multe erori, refuzând astfel să-şi dea avizul favorabil, Ministerul Transporturilor a publicat deja pe site-ul său documentul, Hotărârea de Guvern aflându-se în dezbatere publică.

Printre modificările legilative propuse se numără eliminarea instituţiei martorului ocular, astfel că şoferii nu îşi vor mai putea dovedi vinovăţia cu ajutorul mărturiilor celor prezenţi la locul accidentului, sau testarea obligatorie a nivelului alcoolemiei, indiferent de motivul pentru care a fost oprit şoferul.

Poriectul mai prevede înfiinţarea unei Agenţii Naţionale de Colectare a Amenzilor care ar avea acces direct la conturile şoferilor, din care ar reţine amenda. Mai mult, în cazul în care această operaţiune ar eşua, ANCA ar putea să reţină permisul şoferului, să-i confişte maşina, sau să dispună reţinerea acestuia, într-un ?centru de arest?.

?În cazurile amenzilor neplătite până la data scadenţei, ANCA investigheaza cazul şi determină ca plata amenzii să fie făcută prin emiterea unui ordin de plată direct din contul bancar al plătitorului. În cazul în care această procedura eşuează, ANCA recurge la un executor judecătoresc. Dacă şi acesta eşuează în procesul de colectare, ANCA dispune în continuare de un număr de alte metode de constrângere cum ar fi în cazul amenzilor de trafic revocarea permisului auto, confiscarea autoturismului, sau chiar (printr-un ordin judecătoresc) arestarea plătitorului la un centru de arest pe o perioadă determinată de tribunal pe lângă obligaţia de a-şi achita amendă. În cazul amenzilor penale din cazuri extreme, plătitorul poate fi închis la închisoare pe o perioadă determinată de tribunal, iar plătitorul nu mai are obligaţia de a-şi achita amenda. În cazul amenzilor pentru daune materiale, închiderea plătitorului nu elimină obligaţia plăţii amenzii. De asemenea, în cazul unui ordin de confiscare, plătitorul poate fi închis pentru incapacitatea conformării unui ordin judecătoresc? arată proiectul postat pe site-ul Ministerului.

O serie de alte modificări ale legislaşiei rutiere sunt înaintate în proiect. Printre ele, obligativitatea şoferilor, pentru anumite încălcări grave sau repetate, de a participa în centre autorizate la programe de reabilitare comportamentală sau consiliere psihologică.

Citiţi proiectul de hotărâre de guvern (pdf)

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Ministerul Transporturilor
Parteneri
Harta salariilor din România. Zonele unde angajații sunt plătiți cel mai bine
x close