Antena 3 CNN Economic Banci Autopsia unei prăbuşiri dorite: Morgan Stanley

Autopsia unei prăbuşiri dorite: Morgan Stanley

Autopsia unei prăbuşiri dorite: Morgan Stanley
24 Noi 2008   •   12:35

Prestigiosul Wall Street Journal anunţă luni că mai multe mari grupuri financiare prezente pe Wall Street, precum Merrill Lynch & Co, Citigroup Inc, Deutsche Bank AG şi UBS AG, au mizat pe prăbuşirea Morgan Stanley, la doar două zile după falimentul Lehman Brothers. Temerile privind situaţia gigantului financiar american au fost amplificate artificial prin contracte de transfer al riscului între două părţi (credit default swap-CDS).
În al doilea rând, un zvon fals privind anularea unei linii de credit a Morgan Stanley în valoare de 25 de miliarde de dolari, deschisă la Deutsche Bank, a dat startul unui şir de speculaţii împotriva grupului financiar. În urma acestor manevre, Morgan Stanley s-a transformat în pradă uşoară în vederea preluării de către alte instituţii financiare, în contextul prăbuşirii, cu doar câteva zile înainte, a Lehman Brothers.
Wall Street Journal arată că reportajul este rezultatul studierii documentelor comerciale şi a zecilor de interviuri luate unor directori, brokeri, directori de hedge-funduri, regulatori de pe Wall Street, precum şi anchetatori.
Un purtător de cuvânt al UBS a precizat că banca nu discută speculaţiile pieţei sau zvonurile din presă. Oficialii Deutsche Bank, Merrill Lynch şi Citigroup nu au fost disponibili pentru comentarii.
Sursa foto: abcnews.com
Antena3.ro

×
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close