Franţa: 11 bănci, amendate pentru că au fixat comisioane netransparent

20 Sep 2010   •   15:42
Franţa: 11 bănci, amendate pentru că au fixat comisioane netransparent Foto: Antena 3

Franţa a amendat 11 bănci comerciale pentru că au colaborat ilegal în legătură cu comisioanele percepute pentru plăţi prin cecuri, informează Reuters. Unităţile bancare în cauză, printre care se numără Societe Generale, Credit Agricole, BNP Paribas şi HSBC au primit amenzi cu o valoare totală de 385 de milioane de euro.

Motivul sancţiunii este "fixarea" comisioanelor interbancare pentru 80% din cecurile date în circulaţie din ianuarie 2002 până în iulie 2007, după computerizarea sistemului, odata cu trecerea la moneda unică europeană.

Credit Agricole şi subsidiara sa LCL au primit cea mai mare amendă (100 milioane euro), urmată de Natixis, proprietarul BPCE (91 milioane euro). Societe Generale şi Credit du Nord vor trebui să plătească câte 60,4 milioane euro, iar HSBC 9 milioane euro.Valoarea sancţiunii a fost calculată pentru fiecare bancă în parte, în funcţie de mai multe criterii precum cota de piaţă a băncii pe sistemul cecurilor, practici anterioare, dar şi "greutatea" fiecărei unităţi în economie.

Purtătorii de cuvânt ai HSBC, BPCE, Banque de France şi Credit Agricole au refuzat să comenteze sancţiunile, Societe Generale nu a răspuns apelurilor telefonice. Reprezentanţii BNP Paribas, instituţie amendată cu 63,3 milioane euro, au declarat că banca este surprinsă de decizia luată, întrucât taxele au fost concepute ca şi măsuri tranziţionale, cu o transparenţă totală.

Autorităţile au semnalat amendarea în anul 2000 a şase dintre băncile implicate, pentru acţiuni asemănătoare pe piaţa imobiliară.

Antena3.ro

ExitPOLL
x close