Antena 3 CNN Economic Banci Jaful "doar cu buletinul". Ce riscuri se află în spatele creditului cel mai uşor de obţinut?

Jaful "doar cu buletinul". Ce riscuri se află în spatele creditului cel mai uşor de obţinut?

Jaful "doar cu buletinul". Ce riscuri se află în spatele creditului cel mai uşor de obţinut?
Sursa foto: buletin
02 Noi 2009   •   12:41

Creditele cu buletinul ciopârţesc salariile românilor având ascunse, pe lângă dobânzile foarte mari, o mulţime de penalităţi de întârziere, scrie revista Capital. Persoanele care au căzut pradă tentaţiei de a lua un împrumut doar cu buletinul se văd acum nevoite să achite de câteva ori banii împrumutaţi.

Este şi cazul lui Viorel B care şi-a cumpărat un computer şi un aparat foto de 3.300 de lei. Bărbatului i-a fost stabilită o limită de credit de 3.800 de lei plus un comision iniţial de 500 de lei. Doi ani, Viorel a plătit 1.700 de lei în contul instituţiei financiară nebancară (IFN), însă bărbatul mai are de plătit peste 4.100 de lei pentru că a depăşit limita de credit.

În aceeaşi situaţie se află şi o bucureşteancă ce şi-a cumpărat o maşină de spălat de 900 de lei cu bani de împrumut. Acum, ea are de plată 8.000 de lei pentru că a plătit cu întârzieri. Femeia intenţionează să dea IFN-ul în judecată.


?În cazul ratelor, limita de credit este diminuată lunar cu rata datorată. În cazul în care clientul îşi achită ratele lunar, în intervalul de 18 zile acordat, nu există niciun motiv pentru care să se depăşească limita de credit?, spun, pentru ?Capital?, reprezentanţii EFG Retail Services, emitentul cardului Euroline.

Atunci când deţinătorul cardului emis de IFN întârzie mai mult de 18 zile la plata ratelor, clientul trebuie să achite şi comisionul de penalizare, şi alte costuri provenite din depăşirea liniei de credit. Comisionul de penalizare ajunge la 45 de lei pe lună şi este înregistrat în cont. Restanţele şi aceste comisioane pot duce la depăşirea limitei de credit. Acest lucru se sancţinează cu un comision de 5% din suma care trece de limita de credit acordată.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: jaf comisioane dobanzi
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close