Antena 3 CNN Economic Biz News Guvernul a decis: Trei luni de şomaj tehnic în care nu se impune plata CAS pentru angajaţi

Guvernul a decis: Trei luni de şomaj tehnic în care nu se impune plata CAS pentru angajaţi

Guvernul a decis: Trei luni de şomaj tehnic în care nu se impune plata CAS pentru angajaţi
Sursa foto: somaj tehnic
05 Feb 2010   •   12:26

Guvernul a decis, vineri, să acorde, începând cu 1 februarie 2010, o nouă perioadă de trei luni de şomaj tehnic în care nu va mai impune plata CAS pentru angajaţi, a anunţat premierul Emil Boc, vineri, citat de Mediafax.

Ordonanţa prevede că Guvernul va acorda, începând cu 1 februarie 2010, o nouă perioadă de trei luni de şomaj tehnic în care nu mai impune plata CAS pentru angajaţi, dar obligă angajatorii să confirme situaţia dificilă în care se află prin declaraţii pe propria răspundere, iar firmele vor fi controlate periodic de ANAF.

Noua perioadă de şomaj tehnic va începe să fie aplicată din februarie 2010, nu mai târziu de 31 decembrie 2010, pe perioada suspendării contractului individual de muncă angajaţii şi angajatorii (pentru respectivii salariaţi) fiind scutiţi de la plata contribuţiilor de asigurări sociale, pentru maximum 90 zile.

Indemnizaţiile de minimum 75% din salariul de bază care sunt acordate angajaţilor, din fondul de salarii, pe perioada întreruperii activităţii firmei constituie drepturi aferente perioadei februarie-decembrie 2010 inclusiv, nu sunt incluse în veniturile salariale şi nu se impozitează.

Odată cu acordarea acestei facilităţi, Guvernul va aplica şi o serie de reguli prin care va verifica dacă angajatorii abuzează de şomajul tehnic.

"Pentru a evita posibilele abuzuri şi pentru a asigura un control eficient, angajatorii au obligaţia să depună la inspectoratul teritorial de muncă o declaraţie pe propria răspundere din care să reiasă că se află în situaţia de şomaj tehnic. Totodată, Inspecţia Muncii şi Agenţia Naţională de Administrare Fiscală vor controla periodic angajatorii care beneficiază de facilităţile acordate", e scris în actul normativ.

Perioada pentru care salariaţii sunt scutiţi de plata CAS reprezintă un stagiu de cotizare fără plata contribuţiei, dacă respectivul contract individual de muncă este suspendat în special pentru "motive economice, tehnologice, structurale sau similare", potrivit documentului.

Antena3.ro

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: somaj tehnic Emil Boc
Parteneri
Stradă surpată şi în Cluj-Napoca Traficul este restricționat
x close