x close

DINCOLO DE ŞTIRI. Ai luat credit în franci elveţieni? Vezi cine va opri umilirea ta

de S.T.    |    18 Apr 2015   •   20:03
DINCOLO DE ŞTIRI. Ai luat credit în franci elveţieni? Vezi cine va opri umilirea ta Foto: incont.ro
Cristina Ţopescu şi invitatul emisiunii sale, analistul economic Radu Soviani, au vorbit, sâmbătă, la "Dincolo de ştiri", despre creditele în franci elveţieni şi despre ce urmează să se întâmple cu toţi românii care s-au împrumutat la bancă.

Dincolo de ştirea crizei generate de francul elveţian sunt multe victime, oameni nevinovaţi, buni platnici, oameni de bună credinţă, oameni a căror singură "vină" a fost că au vrut să-şi cumpere şi ei o casă, o simpla garsonieră, de multe ori, a declarat Cristina Ţopescu.

Cine îi va apăra pe aceşti oameni? Lupta este mai mult decât inegală, a arătat Cristina.

Jurnalistul Radu Soviani a explicat politica de creditare a băncilor.

"În România poţi să iei credit în lei, în euro şi în franci elveţieni. La un moment dat 7% din soldul creditelor era în franci. Politica de creditare a Băncii Naţionale, prin modul în care Banca Naţională supraveghea băncile comerciale, a făcut în aşa fel încât toţi cei care au luat credite în România au fost penalizaţi", a spus jurnalistul.

Îi pasă cuiva că băncile distrug vieţi?


"Mugur Isărescu îşi făcea un titlu de glorie spunând "am apărat cursul euro-leu să nu se ducă peste 4 lei". A apărat pentru 2 săptămâni cursul euro-leu să nu se ducă peste 4 lei, ulterior s-a dus la 4,3 - 4,4... deci apărarea aia nu a contat de niciun fel", a mai spus Soviani.

"Când domnul Isărescu s-a jucat de-a apăratul cursului, preţul creditelor în lei s-a dus de la 11-12% pe an la 23% şi a stat multe luni peste nivelul de 20%. Asta nu numai că i-a afectat pe toţi cei care au avut credite în lei, dar a afectat inclusiv statul român care a ajuns să se împrumute la dobânzi de 17-18% în lei", a adăugat Soviani.

Potrivit lui, pentru euro chestiunea este aproape similară cu cea a francului.

"Sunt români care au luat credite în euro când euro era 3,1 - 3,2 şi faptul că au fost încurajaţi să se împrumute în altă monedă decât în cea în care îşi câştigau veniturile i-a făcut acum să plătească la un curs de 4,4 lei/euro", a opinat jurnalistul, adăugând că nu este o vină exclusiv a băncilor, nici o vină a Băncii Naţionale sau a celor împrumutaţi.

"Este o vină colectivă pentru ceea ce se întâmplă", a conchis Radu Soviani.

Oamenii au fost îndemnaţi să ia credite în franci elveţieniComisionul de administrare practicat de unele bănci, o cursă pentru clienţii băncilor?


Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor intervine atunci când clienţii băncilor sunt "păcăliţi" de bănci. Directorul ANPC a vorbit, la "Dincolo de ştiri", pe marginea acestui subiect.

Ce spune Marius Dunca despre creditele în franci elveţieni:


Cine va opri umilirea oamenilor păcăliţi de bănci?


Vezi AICI ediţia integrală a emisiunii "Dincolo de ştiri cu Cristina Ţopescu"

Parterneri
Parterneri
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri!
Nu, multumesc Accept
sati