Antena 3 CNN Economic Florin Cîţu: I-am asigurat pe partenerii europeni că vom lua măsuri pentru atingerii obiectivului bugetar pe termen mediu

Florin Cîţu: I-am asigurat pe partenerii europeni că vom lua măsuri pentru atingerii obiectivului bugetar pe termen mediu

Florin Cîţu: I-am asigurat pe partenerii europeni că vom lua măsuri pentru atingerii obiectivului bugetar pe termen mediu
Sursa foto: Foto: Facebook.com/florin.citu
05 Dec 2019   •   20:56

Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, i-a asigurat pe miniştrii de Finanţe din Uniunea Europeană că a identificat pachetul de măsuri necesare şi potrivite realizării unei consolidări fiscale durabile în România, informează joi un comunicat al ministerului de resort.

Potrivit sursei citate, asigurările au fost date în cadrul Consiliului pentru Afaceri Economice şi Financiare (Ecofin), reunit la Bruxelles pe 5 decembrie.

"În contextul discuţiilor pe marginea Pactului de Stabilitate şi Creştere, am prezentat Consiliului cele mai recente date economice referitoare la rectificarea bugetară. I-am asigurat pe partenerii europeni că acest guvern va lua măsuri eficiente pentru corectarea abaterii semnificative de la traiectoria de ajustare în vederea atingerii obiectivului bugetar pe termen mediu", a declarat ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu.

În cadrul Procedurii de deviere semnificativă de la traiectoria de ajustare în vederea atingerii obiectivului bugetar pe termen mediu (MTO), au fost puse în discuţie evoluţiile României şi Ungariei. Consiliul UE a adoptat o decizie legată de faptul că nu au fost luate măsuri eficiente drept răspuns la Recomandarea Consiliului din 14 iunie 2019 şi a emis o recomandare pentru corectarea abaterii semnificative de la traiectoria de ajustare în vederea atingerii obiectivului bugetar pe termen mediu, în cazul ambelor state membre.

Referitor la România, Comisia Europeană a constatat, în cadrul misiunii de la sfârşitul lunii septembrie, că nu au fost realizate progrese în vederea atingerii MTO şi că autorităţile de la acea dată nu intenţionau să efectueze o ajustare pe termen mediu. În acest context, Comisia a recomandat o ajustare structurală de 1% din PIB în anul 2020, ceea ce corespunde plafonării cheltuielilor guvernamentale primare nete la o rată de creştere nominală de 4,4%.

Pe agenda reuniunii Consiliului Ecofin au mai figurat şi alte subiecte de actualitate, precum Uniunea Bancară, impozitarea energiei, Planul de Lucru referitor la Schimbările Climatice şi finanţarea sustenabilă. 

Sursă: Agerpres
×
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close