Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Agricool Cercetătorii din Buzău au creat un ardei atât de iute încât poate fi atins doar cu echipament de protecție: "A fost obținut după o muncă de peste 20 de ani"

Cercetătorii din Buzău au creat un ardei atât de iute încât poate fi atins doar cu echipament de protecție: "A fost obținut după o muncă de peste 20 de ani"

Un ardei iute creat de cercetătorii români poate fi atins doar cu echipament de protecție. 23 de ani au lucrat specialiștii de la Buzău ca să îl stabilizeze, timp în care au încrucișat soiuri românești și din străinătate. Rezultatul este unul de excepție. Ardeiul românesc depășește soiul Carolina Reaper.

de Redacția Antena 3 CNN    |    18 Noi 2023   •   09:21

Ardeiul iute de la Buzău, după aspect pare a fi unul normal. Dar odată tăiat elimină un gaz atât de puternic încât provoacă lăcrimare sau strănut. Atingerea pulpei sau a semințelor cu mâna neprotejată produce usturimi puternice. 

"Vorbim de rapoarte științifice internaționale, deci analize de laborator. Ardeiul a fost obținut după o muncă de peste 20 de ani de cercetare. Au fost realizate încrucișări între linii valoroase de ardei iute, linii consacrate la nivel internațional", a declarat  dr. ing. Costel Vânătorul, director Banca de Resurse Generice Buzău. 

Iuțeala soiului obținută de cercetătorii buzoieni este de 2,4 milioane de unități Scoville, scară ce măsoară această caracteristică. Astfel, soiul buzoian depășește cu 200 de unități soiul Carolina Reaper, deținător al recordului. 

Citește și:  Fructul considerat un antistres natural! Medic: ”Este bun pentru siluetă, energie și starea de bine!” 

"Iuțeala la ardeiul iute dată de această capsaicină este foarte greu de stabilizat din punct de vedere genetic și al distribuirii pe fruct. Conținutul de capsaicină este atât de agresiv încât se poate simți prin piele. De aceea este nevoie de echipament de protecție pentru că gazul degajat afectează ochiul și pielea", a precizat Bianca Mușat, cercetător științific Banca de Resurse Generice Buzău. 

Soiul cel mai iute obținut la Buzău este în curs de omologare. Procesul ar putea fi terminat în doi ani. 

×
Subiecte în articol: Buzau ardei iute
Parteneri
Sondajul de ultim moment pentru Primăria Capitalei
x close