Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN În fața națiunii Exemple de calcul pentru corectarea inechităților la pensii | Explicaţii în premieră de la ministrul Muncii

Exemple de calcul pentru corectarea inechităților la pensii | Explicaţii în premieră de la ministrul Muncii

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a explicat, în premieră la Antena 3 CNN, cum se face calculul corect pentru corectarea inechităților cu privire la pensii.

de Andreea Ştefan    |    10 Apr 2024   •   21:13

Sunt câteva elemente pe care aș vrea să le punctez. În primul rând, constatați că amândoi aveau un stagiu realizat de cotizare de 35 de ani, deci un stagiu lung.

Cu toate acestea, atât la 1 noiembrie 2023, cât și la 1 ianuarie 2024, eram încă în indemnizația minimă socială, adică venitul realizat contributiv de 1.071 de lei, respectiv 1.220 de lei, fiindcă a crescut valoarea punctului de pensie, era completat de un venit de la bugetul de stat astfel încât să ajungem în indemnizația minimă socială.

Apoi constatăm că, după 1 septembrie, atât bărbatul cât și femeia vor avea o creștere datorită faptului că ne va crește numărul de puncte în plată datorită punctelor de stabilitate, punctelor pe care le-au realizat între 25 și 35 de ani, vedem că aveam puncte în plată, 18 puncte, după formula nouă avem 24,25. 

Apoi foarte important, chiar dacă pe Legea nr. 19/2000 aveam un stagiu complet de cotizare de 30 de ani la femei, femeia noastră realizase 35 și un stagiu complet de cotizare diferit la bărbați, de 35 de ani, deci un bărbat trebuia să muncească mai mult decât o femeie pentru a avea un stagiu complet de cotizare, vom constata că, în urma recalculării pe noua lege, vom avea un cuantum al pensiei egal între femeie și bărbat și o creștere a pensiei datorită punctelor de stabilitate la 1.965 lei.

Dar cel mai important lucru este că pentru muncă și contribuții egale, indiferent de legea pe care te-ai pensionat, fiindcă ai realizat și ai contribuit la fel și același număr de ani, 35 de ani, vei avea același cuantum al pensiei.

Urmăriți mai jos interviul integral acordat de Simona Bucura Oprescu la Antena 3 CNN.

×
Parteneri
Datoria neştiută de 7.200 lei pe care fiecare român o are
x close