Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN An electoral cu promisiuni de autostrăzi. Lista şantierelor deschise

An electoral cu promisiuni de autostrăzi. Lista şantierelor deschise

Anul acesta am putea avea gata încă 100 sau 150 de kilometri de autostradă, depinde pe cine întrebi. Cifrele optimiste venind din partea guvernului iar cele pesimiste de la organizațiile neguvernamentale care urmăresc proiectele de infrastructură.

de Redacția Antena 3 CNN    |    05 Ian 2024   •   19:03

Anul trecut abia am reușit cu 96 de kilometri noi să trecem de borna de 1.000 de kilometri de autostradă și drum expres.

Județul Timiș conduce în top, în timp ce mai mult de jumătate din județele țării nu au nicio perspectivă să vadă autostradă pe teritoriul lor.

Pe lotul Pitești-Curtea de Argeș, antreprenorul are un termen generos, de patru ani pentru construirea celor 30 de kilometri, dar, spre deosebire de alte locuri, la câmpie, cu o lungime asemănătoare, pe traseu sunt foarte multe structuri, iar unele chiar foarte lungi. Vorbim de trei poduri, trei pasaje, un viaduct și trei noduri rutiere. 

Constructorul a recuperat întârzierile, iar acum lucrările au ajuns la un stadiu de execuție de 60% de aceea, se poate lua în discuție o deschidere parțială a circulației pe acest tronson până la nodul Măniceşti-Vâlcele, în vara acestui an. O astfel de deschidere parțială ar contribui foarte mult la fluidizarea circulației.

Citeşte şi: Harta autostrăzilor şi a drumurilor expres din România, la începutul anului 2024

Cea mai mare provocare a autostrăzii Sibiu-Pitești rămâne lotul trei Tigveni Cornetu. Vorbim de un tronson foarte greu, de 37 de kilometri, cu un tunel de aproape 2 kilometri. Șantierul ar trebui să fie deschis în vara acestuia.

În acest moment, județul Timiș are cei mai mulți kilometri de autostradă, respectiv 106. Este urmat de Călărași, județul Alba, cu în jur de 100 de kilometri fiecare.

Prin Timiș trece autostrada A1, prin Călărași A2, iar prin Alba A1 și A10. 

La polul opus se află județele Bihor cu 5 kilometri de autostradă, Brașov cu 6 kilometri, Sălaș și Bacău cu câte 16. Jumătate dintre județele României nu au nici măcar un singur kilometru de autostradă și nici perspective pentru acest lucru în următorii ani.

Luna trecută s-a deschis și tronsonul trei al Drumului Expres Craiova-Pitești, între Slatina și Colonești și sunt speranțe marca în curând să se circule cu viteză mare pe întregul traseu de la Craiova la Pitești.

Rețeaua totală de autostrăzi și drumuri expres a României a ajuns la 1.074 kilometri.

×
Subiecte în articol: alegeri şantiere autostrazi an electoral
Parteneri
"Paul de România", arestat preventiv după ce a fost prins în Malta
x close