Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN O echipă CNN a filmat de pe linia frontului cum îi bombardează ucrainenii pe rușii din Donbas | "O, Doamne! Ce urmează acum?"

O echipă CNN a filmat de pe linia frontului cum îi bombardează ucrainenii pe rușii din Donbas | "O, Doamne! Ce urmează acum?"

Corespondentul CNN Mathew Chance a vizitat linia frontului, sub protecția forțelor ucrainene.

O echipă CNN a filmat de pe linia frontului cum îi bombardează ucrainenii pe rușii din Donbas | "O, Doamne! Ce urmează acum?"
Sursa foto: CNN
de Redacția Antena 3 CNN    |    08 Iun 2022   •   19:03

El a fost într-o locație secretă și a constatat în mod nemijlocit felul în care decurg luptele din Donbas între forțele Moscovei și apărătorii ucraineni.

Corespondentul CNN a văzut pozițiile din care trupele Kievului încearcă să-și recupereze teritoriile pierdute.

Corespondent CNN:  "Pare să se instaleze impasul războiului purtat din tranșee"

Pe frontul de sud, comandanții recunosc că avansul este, în ultima perioadă, nesemnificativ iar impasul conflictului purtat din tranșee pare să se instaleze.

"Rușii par să rămână fără muniție și nu mai sunt la fel de puternici precum erau la început. Mi-a spus comandantul plutonului de asalt. Dar și noi avem nevoie de mai multe arme, dacă vrem să avansăm", povestește un combatant ucrainean.

Un alt soldat, Anton, semnalează, mai ales, zgomotul asurzitor din timpul nopții.

Potrivit militarului, dimineața totul este mai liniștit.

Este interesant, pentru că, potrivit guvernului ucrainean, aici este în desfășurare, de ceva vreme, o contraofensivă majoră, care a dus la recâștigarea de teritorii.

Dar pe teren lucrul acesta nu este prea vizibil.

"Se pare, mai degrabă, că ambele părți au ajuns la un impas. Nici una dintre forțe nu este suficient de puternică pentru a câștiga acest război, nefiind nici prea slabă pentru a-l pierde", constată Matthew Chance.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Corespondent CNN: "Rușii se concentrează pe estul Donbasului"

În vreme ce Moscova își concentrează forțele în Donbasul estic, oficialii ucraineni spun că zonele sudice recucerite, precum cea filmată de echipa CNN, rămân expuse.

Cameramanul are oportunitatea de a surprinde în imagini scena unei lupte recente, în urma căreia pozițiile controlate de ruși au fost recâștigate de ucraineni.

Cu pierderi majore de ambele părți, însă.

30 de ruși care rezistau într-o grădiniță au fost uciși aici, spun ucrainenii.

Obiectivul camerei descoperă epava unui vehicul blindat rusesc, care a fost, ca multe altele, complet distrus în conflict.

Rușii au crezut că vor termina războiul din Ucraina în doar câteva zile. Dar încă se mai aud zgomotele războiului.

Soldat ucrainean: "Cred că trebuie să ne pregătim pentru un război lung!"

"Da, încă putem auzi sunetul rachetelor. Guvernul rus a plănuit o victorie în doar câteva zile. Cred că trebuie să ne pregătim pentru un război mai lung", spune Dante, un soldat ucrainean care vorbește puțin engleza.

Un război îndelungat de artilerie, cu arme grele, precum tancul ucrainean de luptă filmat de echipa CNN.

Blindatele țintesc, pe trei linii, către un inamic nevăzut. Aceste puncte de tragere devin repede vulnerabile, iar trupele trebuie să se miște.

"Am ajuns la aceste linii din față ale frontului, de unde se trage spre forțele ruse situate foarte aproape. Este o locație secretă. Nu putem sta decât foarte puțin. Ni s-a spus că se va riposta imediat şi trebuie să ne retragem. Dar fix pentru asta am fost aduși aici", spune Matthew Chance, filmat cu car de luptă în spate, care se pregătește de tragere.

Echipa CNN știe că trebuie să plece după primul obuz tras, pentru că rușii urmează să răspundă, la rândul lor, cu foc de artilerie.

Însă jurnaliștii filmează două lovituri consecutive, apoi se retrag în spatele liniilor frontului.

"O, Doamne! Ce urmează acum? Încă o rundă? Credeam că trebuie să plecăm după prima. Încă una! Bun, trebuie să plecăm acum. Haideți!", sunt cuvintele cu care jurnalistul CNN își încheie reportajul.

×
Subiecte în articol: cnn Matthew Chance
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close