Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Pădurile, în mâna mafiei. Activist de mediu: "Noi apărăm pădurile și ei stau pe scaun cu pixul și le șterg"

Pădurile, în mâna mafiei. Activist de mediu: "Noi apărăm pădurile și ei stau pe scaun cu pixul și le șterg"

Peste 1.800 de metri cubi de lemn s-au tăiat ilegal anul trecut doar în Suceava. Sunt cifrele oficiale prezentate Garda Forestieră. Activiştii de mediu din zonă, localnicii şi chiar oamenii din sistem reclamă că dezastrul este mult mai mare. "Se taie cu sălbăticie!", spun ei. Legea e şchioapă, iar oamenii care ar trebui să o aplice o manevrează în aşa fel încât să fure legal.

Pădurile, în mâna mafiei. Activist de mediu: "Noi apărăm pădurile și ei stau pe scaun cu pixul și le șterg"
Sursa foto: Antena 3
de Mia Lungu    |    29 Sep 2021   •   19:07

Un nou episod al campaniei "Pădurile în mâna mafiei", realizat, pentru Antena 3, de Carmina Pricopie şi Paul Ciurari,  arată cum ies zeci de mii de metri cubi de lemn din pădure ilegal, dar cu acte aparent în regulă.

La 100 de fire marcate regulamentar, în carnet apăreau 120 de fire. Iar în teren nu se regăseau 120 de fire, ci 100 de fire, iar ulterior mergeai când începeai exploatarea, cu cine a licitat, la înţelegere cu patronul respectiv, te duceai inginer în pădure şi marcai diferenţa aceea de 20 de fire de arbori groşi pe care ţi-i însuşeai tu cu inginerul, luai bani din chestia asta.

Doar că 100 de copaci erau mici şi uscaţi iar 20, cei marcaţi ulterior, erau mari, groşi şi sănătoşi. Şi astfel dintr-o dată se măreşte volumul de lemn. Cu alte cuvinte, copaci furaţi legal.

Sunt alţii care prosperă de zeci de ani. De zeci de ani de zile lucrează numai în problema asta, cam în acelaşi loc, în acelaşi bazin de exploatere, pe acelaşi pârâu.

O altă metodă de a fura din pădure e "legea haiduciei"

"O să găsească ciocanul brigadierului, o să găsească un ciocan fals al patronului, o să mai găsească un ciocan fals al pădurarului, o să mai găsească o bucşă a muncitorului, că şi muncitorul mai face acolo. Că ce-i spune muncitorul patronului: "Tu ai făcut 1000 de metri cubi. Uite, am şi eu 20 de metri cubi. Ia ia-l şi pe al meu!". Şi plăteşte.", povestește un martor.

Transportul neconform este o altă modalitate de a jumuli pădurea

"Ducea o maşină de 30 de metri cubi şi trecea acolo două tone jumate. După ce ieşea din judeţul Suceava era patria nimănui. Cine mai căuta lemne? Tir-uri cu lemne?", povestește un activist de mediu.

Activistul povesteşte că supraîncărcarea e una dintre cele mai folosite metode de furt în pădurile Sucevei.

Într-un camion încărcat cu tot cu remorcă încap între 20 şi 40 de copaci înalţi de aproximativ 20-30 de metri, groşi şi frumoşi. Asta înseamnă un volum total de 30-60 de metri cubi.

În hârtii, firma de exploatare trece 30 de metri cubi, însă camionul iese din pădure cu 60 de metri cubi pe care nu-i caută nimeni. Potrivit Gărzii Forestiere Suceava, în 2020 s-au tăiat ilegal în judeţul Suceava 1.814 metri cubi de lemn. Şi acestea sunt doar cifrele oficiale.

×
Subiecte în articol: pădurile activist lemn tăiat ilegal Suceava
Parteneri
Ploile și vijeliile se extind chiar înainte de Paște!
x close