Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Cum ia Poliția Română oameni de pe stradă și îi face polițiști. Liderul Europol: ”Colegi care au picat examenul au aplicat legea cu salariu întreg”

Cum ia Poliția Română oameni de pe stradă și îi face polițiști. Liderul Europol: ”Colegi care au picat examenul au aplicat legea cu salariu întreg”

Ministrul Afacerilor Interne a recunoscut astăzi că cele două tragedii, cea a Raisei şi cea a şoferului ucis cu pietre în Bolintin Vale, au scos la iveală "putregaiul" din sistem. Unde avem poliţişti, este corupţie. Unde n-avem, angajăm de pe stradă. Un lot întreg de agenţi slab pregătiţi.

Cum ia Poliția Română oameni de pe stradă și îi face polițiști. Liderul Europol: ”Colegi care au picat examenul au aplicat legea cu salariu întreg”
Sursa foto: Facebook/Poliția Română
de Adelina Miron    |    17 Ian 2022   •   19:58

Ministrul de Interne a încercat să ne explice azi şi cum sunt luaţi oamenii de pe stradă şi făcuţi poliţişti peste noapte. Din lipsă de personal.

Din Poliţie lipsesc în acest moment peste 30.000 de angajaţi. Prin urmare, 2.000 de posturi sunt scoase oficial la concurs, doar din surse externe. O soluţie care, în urmă cu câteva zile, ministrului Lucian Bode i se părea ideală. Azi, acelaşi ministru a anunţat ca va reanaliza procesul de recrutare din sursă externă.

„Este de asemenea necesar să creștem cifra de școlarizare, lucru care s-a întâmplat anul trecut. Avem cea mai mare cifră de școlarizare în 2022 din ultimii 5-6 ani. Dincolo de pregătirea din școală, dincolo de pregătirea de câteva luni după recrutarea din sursă externă, considerăm că este extrem de important procesul de pregătire continuă a angajaților MAI”, a spus ministrul Afacerilor Interne într-o conferință de presă.

Cosmin Andreica, liderul sindicatului EUROPOL, a declarat pentru News Hour with CNN că Poliția Română a angajat inclusiv persoanele care au picat examenul pentru școala de agenți.

„Eu am participat la un examen pentru a intra la o școală de poliție, la Cluj. Am intrat, iar colegi de-ai mei care au luat 3, 4 și 5 și care au căzut la acel examen s-au încadrat ulterior, prin încadrare directă, la aproximativ o lună, două sau trei luni. Imediat după examen au primit uniforma în brațe, pistolul la brâu și au mers să aplice legea cu salariu întreg.

Faptul că după ce termini o școală de poliție în regim rapid cum se întâmplă acum, de 6 luni școală, 6 luni practică și ești trimis în stradă, este imposibil să ai pretenția de la un agent de poliție să cunoască legea și să dea și randament.”, a explicat Cosmin Andreica pentru News Hour with CNN.


 

×
Parteneri
Ploile și vijeliile se extind chiar înainte de Paște!
x close